Дексаметазон ги „крева од мртвите“ сериозно заболените од корона, но има и свои несакани ефекти

18 јуни, 2020
оијмкклм

Што точно е дексаметазон како им помага на пациентите? Дексаметазон спаѓа во група на лекови наречени кортикостероиди. Овие се природни хормони кои овозможуваат нормално функционирање на организмот. Стимулирање на работата на организмот, со додавање на дексаметазон, е ефикасен начин во третманот на разни болести кои се придружени со воспаление. Неговото дејство го намалува воспалението што може да ја влоши болеста. Така, се користи при намалување на воспалението, терапија на разни заболувања на имунолошкиот систем, вклучително и ревматски заболувања, воспалителни заболувања, воспаление на кожата, очите, крвните садови и другите делови на телото, склоност кон крварење поради недостаток на тромбоцити, бројни алергиски состојби, астма, итн.

Бидејќи кортикостероидите се најсилните антиинфламаторни лекови, не е дека тие не се безопасни. Списокот на несакани ефекти може да вклучува дијабетес, остеопороза, хипертензија, нарушувања на секреција на надбубрежните хормони, Кушингов синдром, ретардација на раст и развој кај деца. Така, секоја кортикостероидна терапија е придружена со несакани ефекти. За да се намалат несаканите ефекти, се препорачува да се ограничи дозата на кортикостероиди и должината на употребата на најкус можен рок.

Кортикостероидите се всушност стероиди, и тие влијаат на тоа како организмот ги складира масните наслаги. Тие исто така можат да го стимулираат апетитот, што ќе доведе до зголемување на телесната тежина. Ако забележите акумулација на маснотии или задржување на водата, причината може да биде употребата на овој лек. Стареење на кожата Една од карактеристиките на овој лек е да се намали и спречи формирање на колаген. Колагенот и помага на отпорноста на кожата за дури 30 проценти, додека еластинот учествува со 5 проценти. Цврстината на кожата зависи од колагенот. Намалувањето на неговото ниво во крвта доведува до опаѓање и слабеење на еластичноста на кожата. Колку е потенка кожата, толку е повеќе склона кон црвенило, модринки и формирање на стрии. Дексаметазонот ја намалува реакцијата на имунолошкиот систем ако се појави надворешна инфекција. Во тој случај, дури и најмалите инфекции можат да станат голем проблем. Спречете ја појавата на инфекција со превентивно дејство со постојано миење на рацете, избегнување контакт со заразени лица.