Една нова студија покажува дека носењето маска може да влијае и на тоа колку тешко ќе се заразиме со Ковид-19!

30 октомври, 2020
man wearing face mask environmental industrial smog dust toxic air pollution and virus protection concept male cartoon character portrait flat

Големината на инокулумот, или дозата на вирусот, одредува колку ќе се разболи поединецот

До неодамна, научниците веруваа дека главната предност на носењето маски е заштитата на другите луѓе. Сега, експертите велат дека носењето маска обезбедува заштита на оној што ја носи. Маските можат да ја намалат количината на вирус што ја пренесува до некоја личност, што доколку се зарази, потенцијално доведува до полесна форма на болеста.

Ова значи дека Ковид-19 ќе се шири низ населението, но нема да влијае на луѓето толку лошо како што би влијаел инаку. Експертите велат дека носењето маски е причина што имаме луѓе со благи симптоми или целосно асимптоматски.

КОЛКУ МАСКИТЕ СПРЕЧУВААТ ВО ШИРЕЊЕТО НА ИНФЕКЦИЈАТА? Кога капките од заразено лице паѓаат на нос или уста на друго лице или се вдишуваат од воздух, тие можат да ги заразат. „Маската е физичка пречка за фаќање на тие капки“, вели професорот Роберт Ф. Гари од Медицинскиот факултет во Универзитетот во Тулане. „Маските од платно можат да блокираат 40 до 60 проценти од капките“, вели професорот Гари, додавајќи: „Маските N95 ја вршат работата уште подобро и зафаќаат 95 проценти од малите честички. „

Професорот Гари објаснува дека ова ги враќа експертите на идејата дека големината на инокулумот, или дозата на вирусот, одредува каква ќе му биде кчиничката слика на пациентот.

СТУДИЈА СО ХАМСЕРИ

Во неодамнешното истражување на хрчаци, маскирани хрчаци имале помала веројатност да развијат Ковид-19, а доколку биле, болеста била поблага. Доверлив извор сугерира дека носењето маски во болниците довело до асимптоматски инфекции. Според нивната анализа на постојните студии, многу здравствени работници имале позитивен тест и бидејќи биле асимптоматски, не знаеле дека се заразени. На крајот на краиштата, многу земји кои имаат воведено задолжително да носат маски ја намалија стапката на сериозни болести и смрт.

Во извештајот објавен во „Џурнал за општа интерна медицина“, професорот Ганди од Сан Франциско вели дека асимптоматските инфекции можат да бидат корисни за нас за општата популација. Носењето маски ги намалува симптомите на болеста, така што благата или асимптоматска болест може да доведе до поголем имунитет на ниво на заедницата и побавно ширење додека се чека вакцината. Маските можат да го забават пренесувањето и можеби да ја намалат сериозноста на болеста.