ХРВАТСКИОТ ДОКТОР ОБЈАСНУВА: ЗИМСКИОТ КОВИД се враќа, ќе биде полошо отколку што беше, но ова може да ни помогне!

16 октомври, 2020
доктор

Хрватскиот професор д-р Гордан Лаук рече дека се враќа зимскиот Ковид, болест што има потешки симптоми и поголема смртност отколку во последните шест месеци.

Тој додаде дека поради климата во Хрватска нема такво ненадејно зголемување како во другите европски земји.

“Сите параметри што ни помогнаа да не се заразуваме во текот на летото веќе ги нема. Постои и проблем со греење кој многу лошо го суши воздухот. Не е добар и ќе биде уште полошо во наредните месеци”, рече Лаук.

“До летото верувавме дека овој вирус не е аеросолен, а сега се покажа и дека е. Не е доволно да се вдише еден вирус, потребно е да се вдише голема количина на вирус за да се зарази. Затоа е важно да се вентилира просторот”, рече Лаук.

Тој посочи дека огромното мнозинство на болест ќе преживее без поголеми симптоми и нема да умре, но бидејќи вирусот е многу заразен, можно е голем број луѓе да имаат потешки симптоми и можеби нема капацитет да ги лекуваат.

На прашањето дали некое лице може да биде заразено двапати, Лаук рече дека тоа е нешто што се случува, но според достапните податоци тоа е исклучок, а не правило.

“Откако ќе ја преболите болеста, ќе бидете заштитени некое време. Кој ја преболе оваа болест во текот на летото, најверојатно нема да добие потешка форма на болеста оваа зима, и сè уште не знаеме дали тој ќе биде заштитен следната година”, рече тој.