Коронавирусот може да преживее на мобилните телефони и таблети до 9 дена: Еве како правилно да ги исчистите!

12 март, 2020
tel

Коронавирусот може да преживее на мобилните телефони и до 9 дена, пренесува New York Post.

Имено, една германска студија покажа дека овој вирус кој го тресе светот може да преживее на метал, стакло и пластика, а токму од овие материјали се направени телефоните.

Затоа, експертите советуваат да ги чистиме нашите телефони секој пат кога ќе влеземе дома, а еве како.

• Земете течност што содржи 0,1 процентен натриум хипохлорит или 62 до 71% етанол (главната состојка кај повеќето гелови за дезинфекција).

• Натопете ја течноста на мека крпа и нежно избришете го екранот во времетраење од една минута. Никако немојте да ја истурате течноста директно на екранот.