МОМЧЕ (25) КОЕ ДВА ПАТИ СЕ ЗАРАЗИЛО ЗА 48 ДЕНА: Првиот пат имаше блага форма на Ковид, но загрижувачки е тоа што се случи вториот пат!

13 октомври, 2020
ковид

Човекот немал здравствени проблеми што би го направиле особено чувствителен на ковид-19
Еден човек во САД бил заразен со ковиди двапати, а втората инфекција е значително поопасна од првата, според студијата објавена во вторникот.На 25-годишникот му требаше болничко лекување откако белите дробови не можеа да примат доволно кислород во неговото тело.

Реинфекциите сè уште се ретки и човекот се опоравил во меѓувреме. Ова е само петти потврден случај на реинфекција во светот. Студија објавена во „Лансет заразни болести“ покренува прашања за тоа колку имунитет се развива по инфекција со корона вирус.

Според тоа медицинско списание, досега се потврдени случаи на реинфекција кај еден пациент во Хонг Конг, Белгија, Холандија и Еквадор. Вкупно овие пет случаи се многу различни: кај пациенти во САД и Еквадор, втората инфекција беше многу потешка од првата, додека случајот во другите три беше обратна.


Реинфекција само 48 дена подоцна
Човекот од Невада немал здравствени проблеми што би го направиле особено чувствителен на ковид-19. На 18 април, тој беше позитивен за прв пат, со некои симптоми – главоболка и болка во грлото, кашлица, гадење и дијареја. Тој беше во изолација, а потоа двапати доби негативен тест.
Но, 48 дена подоцна, на 5 јуни, тој повторно беше позитивен, со сериозни симптоми овој пат, вклучително и респираторни тешкотии што доведоа до тоа итно да биде пренесен во болница и да му даваат кислород.


Нема гаранција
„Нашите откритија сигнализираат дека претходната инфекција не е неопходна гаранција дека нема да има нова инфекција во иднина“, рече Марк Пандори од Универзитетот во Невада. „Можноста за реинфекција може да има значителни импликации за нашето разбирање за имунитетот кон ковид-19“.

Тој рече дека дури и луѓето кои се опоравиле треба да следат упатства во врска со социјалното растојание, маските за лице и миењето на рацете.