Највкусната храна се јаде во овие земји! :)

2 април, 20200
Hrana

Каде и да одите, ќе сакате да најдете барем еден специјалитет за кулинарство што ќе ви помогне подобро да ја разберете локалната култура.

Тајланд

На самата крстосница на Индија, Кина и Океанија, тајландската кујна ги зеде најдобрите техники и храна од другите три. Во нивната кујна се користат многу лук и чили. Покрај тоа, вообичаени намирници кои ги користат постојано се сок од лимон, коријандер и лимонова трева, што на тајландската кујна и дава посебен остар вкус. Покрај тоа, тајландскиот риба сос и паштета од ракчиња се познати низ целиот свет.

Грција

Од маслинки до октопод. Вистинскиот вкус на Грција е спој на свежина и чистота. Вкусот не се маскиран, особено кога станува збор за домашен леб, свежи домати и риби што се извадени од морето. Попладневниот оброк е главен настан со голем број на прилози. Среда и петок традиционално се означени за денови без месо.

Кина

Кинеската кујна е една од најпознатите и најомилените кујни низ целиот свет. Културното правило на Jинг и Јанг, односно рамнотежа и хармонија, е видливо во секое кинеско јадење. Кинеската храна изобилува со свежо овошје и зеленчук кое се спојува со топли зачини и месо. Кинезите претпочитаат ориз, но тестенините им се исто така омилени. Овие два прилога го надополнуваат скоро секој кинески оброк. Исто така, постојат голем број регионални јадења на кои влијаат историјата и географијата.

Франција

Од сирење и шампањ до полжави и познатиот француски леб (таканаречен багети). Француската кујна се карактеризира со голем избор на храна. Секој регион има своја специјалност. Французите сметаат дека ручекот е главен оброк, често овој оброк практикуваат да им трае до два часа. Кралски оброк се смета и домашната вечера која им се состои од шест типа на јадења.

Шпанија

Каталонската кујна е полна со признанија од гурманите низ целиот свет. Како и другите регионални кујни, шпанската и каталонската кујна претпочитаат шафран и ким, како и мед. Мешавината на состојките и традицијата и дава ударен шмек на храната во Барселона – подготвување на морска храна и јадења со низа богати сосови. Вечерата е главен настан во оваа држава и таа секогаш почнува после 21 часот.

Италија

За Италијанците, храната е најдобриот извозен производ и со причина, затоа што светот го сака тоа. И покрај сите регионални разлики, постојат некои вообичаени кулинарски врски. Ова се однесува првенствено на италијанската пица, тестенини и рижото. Што се однесува до пијалоците, на италијанците кафето им е секогаш на прво место.

Индија

Индиската кујна секогаш била посебна. На југ, оризот е главна храна, а на север е „chapata“ или индиските погачици. Најчесто тие се служат со густа супа од мешунки или леќа, зеленчук или сосови од големи парчиња зеленчук. Рибата и месото се исто така вклучени во исхраната. Садовите најчесто се полни со егзотични зачини.

Јапонија

Јапонските ресторани се специјализирани во сашими (сурова риба), јакимоно (јадења на скара, најчесто пилешко и говедско месо) и барови со тестенини. Главниот настан на јапонското готвење е каисеки или церемонијата за пиење чај.

Индонезија и Малезија

Оваа кујна е мешавина од кинески, португалски, индиски јадења. Колонистите и трговците оставиле свој белег готвењето и намирниците на оваа кујна. Овие нации се најпознати по нивната храна. Изобилството на ориз е карактеристично за регионот со плоден терасовиден пејзаж. Зачините потсетуваат на времето на трговија и инвазија, а огненото чили изгледа дека ја отсликува страста на населението. Нивната кујна не е комплицирана, а вкусовите се одделни и едноставни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi