Научници направиле таблета против мамурлук!

13 септември, 2020
9819135385f5cbf0105675777565291_v4 big

Една нова студија од Универзитетот во Хелсинки покажа дека аминокиселината Л-цистеин може да биде клучот за ублажување на симптомите на мамурлак. Во студијата учествувале 19 мажи, волонтери, кои пиеле фински традиционален алкохолен пијалок Коскенорва измешан со сок од брусница. Бројот на пијалоци се пресметувал според нивната телесна тежина.


После тоа, на секого му беа дадени таблети, половина плацебо и половина таблети чист Л-цистеин. Оние кои пиеле Л-цистеин имале значително помалку изразени симптоми на мамурлак – главоболка, гадење и чувство на вознемиреност. Изразениот мамурлак е честопати последица од пиење алкохол. Научниците веруваат дека оваа таблета може да го намали процентот на алкохолизам во земјата на долг рок, пишува порталот Пун Куфер.