Научно докажано: Овие две намирници помагаат за спречување деменција!

28 декември, 2020
235675_shutterstock-120254140_ls


Неговиот состав може да дејствува превентивно во разни ситуации, а новото истражување постојано наоѓа врски помеѓу овие состојки и индивидуалните болести.

Неодамнешна студија покажа дека потрошувачката на сирење и вино има врска со зачувување на когнитивните способности, па дури и со спречување на деменција.


Храната што се издвојуваше беше сирење и вино. Луѓето кои немале случаи на деменција во семејството и конзумирале сирење имале подобри резултати од тестовите отколку оние кои не ја јаделе оваа храна. Се верува дека ова може да биде затоа што содржи калциум, витамин Б12 и таканаречени добри бактерии. Умерената потрошувачка на црвено вино е поврзана и со подобри резултати од тестовите, особено кај оние луѓе кои имаат случаи на деменција во семејството. Важно е да се спомене дека тие мора да го земат предвид внесувањето сол, чиј голем внес може да донесе несакани последици. Забележано е дека дефинитивно не треба да се претерува со сирење и вино, без разлика каква е вашата семејна историја. Тие можат да бидат корисни и се здрави во мали количини, но потребни се дополнителни истражувања на оваа тема. За сега, очигледно е само дека диетата може да влијае на спречување на некои болести, или барем на нивно олеснување, и се надеваме дека наскоро ќе има повеќе такви податоци.