„Не пијте вода од чешма, има амеба што го јаде мозокот“: Итно предупредување во Тексас!

27 септември, 2020
вода

Инфекцијата обично е фатална и обично се јавува кога луѓето одат на пливање или нуркање во топли слатководни места како езера и реки.

Официјални лица од Тексас ги предупредија жителите на некои населби во близина на Хјустон да престанат да користат вода од чешма бидејќи може да биде загадена со смртоносна микроба што го напаѓа мозокот.

Комисијата за квалитет на животната средина во Тексас предупреди во петокот за потенцијално загадување на водоснабдувањето.

Комисијата издаде советодавно предупредување до луѓето да не користат вода од чешма од која било друга причина освен црвени тоалети во езерото Џексон, Фрипорт, Ангелтон, Бразорија, Ричвуд, Ојстер Крик, Клут и Розенберг.

Околу 120 000 луѓе живеат во овие заедници. Погодени беа и Дау Хемикал во Фрипорт, кој има 4200 вработени и Клеменс и Државните затворски единици Вејн Скот, кои имаат 2345 затвореници и 655 вработени.

Советот ќе остане на сила се додека водоснабдувањето во Бразоспорт темелно не се исплакне, а тестовите покажуваат дека водата е безбедна за употреба.

Изворот на вода на администрацијата за вода во Бразоспорт е реката Бразос.

„Naegleria fowleri“ е микроскопска амеба која обично се наоѓа во топла свежа вода и почва, според американскиот Центар за контрола и превенција на болести. Обично ги инфицира луѓето кога контаминираната вода влегува во телото преку носот, од каде што патува до мозокот и може да предизвика исцрпувачка болест наречена примарен амебен менингоенцефалитис.

Инфекцијата обично е фатална и обично се јавува кога луѓето одат на пливање или нуркање во топли слатководни места како езера и реки.