Неколку знаци дека сте нетолерантни на лактоза. Изфрлете ја од исхраната и килограмите ќе исчезнат

20 јуни, 2020
км,јкм

Ако откриете дека сте нетолерантни на лактоза, не грижете се, бидејќи има начини како целосно да ги елиминирате овие симптоми. Лактозата е шеќер во млекото и млечните производи. За да се вари шеќерот, тенкото црево мора да произведе ензим лактаза. Нетолеранција на лактоза е состојба во која дигестивната патологија се јавува после конзумирање храна / пијалоци со присуство на латоза. Лактозата е присутна во млеко, сурутка, млеко во прав, сирење.

Зошто се јавува нетолеранција на лактоза?

Стареење на телото

Болест или стрес

Симптоми на нетолеранција на лактоза:

дијареја

гасови

абдоминална болка

грчеви

Гадење / повраќање

Главоболка,

мигрена

Осип на кожата

Половина час по консумирање храна, се појавуваат овие проблеми, што значи дека сте нетолерантни кон лактоза. Нема лекови за борба против оваа нетолеранција, но постојат начини како да ги намалите симптомите.

1. Јадете кефир

2. Пијте козјо млеко

3. Јадете храна богата со калциум

4. Консумирајте многу витамин К 5.

Користете кокосово масло

6. Консумирајте супа од коски