Ова се разликите во бременоста во зависност од полот на бебето

19 јуни, 2020
хгбнм

Можеби во приказните и митовите на старите луѓе за предвидување на полот на бебето во бременоста имаат и по некоја вистина. Така, на пример, се вели дека девојче ќе ви ја „украде“ убавината, едно момче ќе направи вашата коса да порасне побрзо, девојче ќе ве направи емотивни, а момчињата ќе ве направат агресивни. Дали има разлики во бременоста? Полот на детето се одредува во моментот кога ќе забремените, иако во првите недели развојот на момчето или девојчето се одвива точно на ист начин. Имено, расте булбус од кој подоцна се развива пенис или клиторис. Постојат многу различни теории за „како да се одреди дали бремената жена ќе има момче или девојче“, но едно нешто што лекарите со сигурност знаат е дека во вториот и третиот триместар, бремените жени со девојчиња покажуваат повисоки нивоа на хормон познат како мајчински серум HCG (MSHCG). хорионски гонадотропин – хормон кој е одговорен за втората линија во тестот за бременост дома, отколку жени бремени со момчиња.


Многумина веруваат дека кога жените се бремени со девојче, нивото на естроген е повисоко, но оваа информација не е поддржана од повеќето студии. Всушност, нивото на естроген за време на бременоста постојано се зголемува, без оглед на полот на фетусот, иако женските фетуси покажуваат поголема концентрација на естроген во амнионската течност на почетокот на вториот триместар. Тестостеронот во крвотокот на мајката следи слична шема, полека се зголемува за време на бременоста, така што не дава строги индикации за полот на детето. Сепак, забележани се разлики во нивото на естроген во крвта на мајката. Во една скандинавска студија, нивото на естроген во првата половина на бременоста било за 9% повисоко кај бремени жени со женско дете, а нивото на прогестерон било пониско во вториот триместар.