ОВИЕ 7 ЗНАЦИ ЗНАЧАТ ОПАСНОСТ! Кога станува збор за бубрезите,кои се симптомите дека нешто не е во ред?

7 септември, 2020
iStock-1146224500

Многумина не сфаќаат и препознаваат дека здравјето е загрозено се додека не биде предоцна. Откако ќе се појават клучните симптоми, бараме стручна, медицинска помош

Кога станува збор за бубрезите, како ќе знаете дека нешто не е во ред? Бидејќи некои знаци можат да бидат доста суптилни, важно е да ги препознаете доволно рано за да спречите трајно оштетување.

Намалена функција на бубрезите може да се појави врз основа на широк спектар на состојби. Бубрезите играат клучна улога во рамнотежата на киселината. Тие, исто така, филтрираат токсини и одредуваат кои хранливи материи треба да се излачуваат или кружат низ телото. Ако наидете на некој од следниве знаци на предупредување, императив е да побарате стручен совет.

 1. Промени во урината
  Промени во урината може да се појават врз основа на тоа што јадете, пиете, па дури и лековите што ги земате. Затоа, важно е да се обрне внимание на факторите како што се фреквенцијата и бојата.

Посебно внимание треба да се посвети; тешкотии при мокрење, крв во урина, поретко мокрење, темна урина, меурлива или пенлива урина и чувство на итност. Веднаш штом ќе забележите промени, следете неколку пати и ако ништо не се промени или симптомите се влошат, веднаш побарајте лекарска помош.

 1. Повраќање
  Повраќање и гадење се знак на проблеми со бубрезите. Пред да ве фати паника, повраќање и гадење може да значат многу работи. Но, ако нешто не е во ред со вашите бубрези, токсините ќе се акумулираат во вашето тело. Вашето тело сака природно да ги елиминира овие токсини, што доведува до чувство на екстремна гадење.
 2. Замор
  Секој од време на време се заморува. Но, ако заморот стане хроничен, дефинитивно нешто не е во ред. Заболените бубрези не произведуваат доволно еритропоетин (ЕПО), природен хормон кој се произведува во бубрезите и го регулира производството на еритроцити и го стимулира производството на крвни клетки богати со кислород. Резултатот е продолжен замор. Ако сеуште сте многу уморни по долг сон, задолжително побарајте помош.
 3. Осип
  Ако имате осип на чешање, тоа може да се должи на акумулација на урична киселина и отпад. Кога ќе се акумулираат во вашето тело, може да почувствувате чешање на дамките на вашата кожа. Ниту локалните третмани не помагаат, бидејќи ќе се чувствувате како да ве чеша под кожата.
 4. Отечени нозе
  Кога вашите бубрези не функционираат правилно, генерално ќе почувствувате задржување на течности. Додека бубрезите промовираат рамнотежа и доставуваат хранливи материи, тоа го прават врз основа на регулацијата на водата. Ако не функционираат правилно, течноста може да се акумулира во ткивата. Почесто ќе забележите дека нозете и глуждовите се отечени, но рацете и лицето исто така можат да отечат.
 5. Грчеви во мускулите
  Кога функцијата на бубрезите е нарушена, мускулните грчеви се развиваат врз основа на нерамнотежа на електролитите. На пример, ако вашето тело има ниско ниво на калциум и слабо регулирано ниво на фосфор, често ќе се појават грчеви во мускулите, најчесто во вашите нозе.
 6. Лош вкус во устата
  Многумина кои имаат проблеми со бубрезите ќе се жалат на лош вкус во устата – скоро како да пијат железо. Бидејќи отпадот се акумулира во телото, попознат како уремија, може да ја направи храната без вкус и да предизвика лош здив. Уремија е состојба на високо ниво на уреа во крвта. Уремичен синдром може да се дефинира како последна клиничка манифестација на бубрежна инсуфициенција.

Затоа, ако забележите само еден знак, како што е замор или гадење, нема причина за прекумерна вознемиреност. Добро внимавајте на урината и следете ги сите промени што се случуваат. Во моментот кога ќе се чувствувате како нешто да е сосема погрешно, побарајте стручно мислење. Колку побрзо интервенирате, толку подобро.