Покрај вашите раце, овие предмети мора да се дезинфицираат секојдневно

15 април, 2020
pored-ruku-ove-predmete-obavezno-morate-dezinfikovati-svakodnevno-640x427

Покрај тоа што постојано се миеме и ги дезинфицираме рацете, носењето маска и ракавици кога излегувате, неопходно е и дезинфекција на предмети во домот.

Корона вирусот лежи на некои површини по неколку дена, па затоа е важно да внимавате на тоа.

Еве неколку артикли што треба да ги дезинфицирате.

Светлосни прекинувачи

Исто како што ги дезинфицираме рачките на вратите, исто така треба светлосни прекинувачи, особено оние на излезот, неколку пати на ден. Откако ќе влеземе во куќата, ќе ја вклучиме светлката во ходникот мозе да оставиме опасни вируси.

Рачки на врати од бања

Овие се најопасните места. Кога влегуваме во куќата, ги допираме надворешните и внатрешните рачки на вратите, а потоа и рачката на вратата од бањата. Само кога сме во бањата, темелно ги миеме рацете, но ги оставаме сите вируси и бактерии на рачките. Затоа, тие треба да се дезинфицираат неколку пати на ден.

Клучеви

Ова е друга точка што забораваме да ја дезинфицираме. И клучевите од автомобилот и одкуќата мора да се дезинфицираат кога ќе се вратите дома. Најдобро е пред да ги поставите на одредено место, така што тие нема да оставаат вируси на друго место во куќата.

Телефони

Мобилните телефони постојано се со нас, шетаат, во продавница, во аптека. Кога ќе се вратите дома, треба да ги дезинфицирате. Исто така запомнете да дезинфицирате таму каде ги оставате телефоните, можете да оставите вируси и таму.

Тастатура

Во моментов повеќето од нас работат од дома, честопати нашите деца користат ист компјутер. Важно е да се дезинфицираат и тастатурата и глувчето барем еднаш дневно.

Очила

Колку пати на ден ги ставаме очилата, ги вадиме, ги бришеме, понекогаш несвесно ги оставаме некаде во куќата? Истото важи и за очила за сонце, кои ги вадиме и повторно ги ставаме. Бидете сигурни да ги дезинфицирате.

Чанти

Се сетивте ли да ги дезинфицирате торбите? На крајот на краиштата, ние постојано ги допираме, ги отвораме, затвораме, ги ставаме на раменици. Ние, исто така, одиме на различни места.

Парични картички и платежни картички

Ова е местото каде што се јавува истиот проблем како со телефонот. Ние користиме платежни картички, монети и хартиени банкноти. Важно е да ги испрскате сите со антибактериски производи.

Воланот

Избришете го воланот на вашиот автомобил секој ден со средство за дезинфекција. Тоа е совршено место за собирање на бактерии!

Пакети од пластика и ќеси од продавницата

Исто така, не заборавајте да извадите сè од пластичната амбалажа по купувањето и миењето на рацете и да го ставите во чиста амбалажа дома. Ќесите можат да содржат многу вируси и бактерии што луѓето ги оставаат во продавницата. Исто така, зеленчукот и овошјето мора да се мијат откако ќе донесете сè дома.