Само непријатно чувство или нешто загрижувачко: Зошто ни „зуе“ во ушите и што значи тоа!

6 декември, 2020
236105_tinitis_ls


Кои се причините за зуењето во ушите?

Зуењето се јавува кога се јавува една од пречките во преносот на звукот однадвор до центрите за слух во церебралниот кортекс. На ниво на ушниот канал, тоа може да биде акумулација на маснотии во увото (церумен). Во средното уво може да биде воспаление, отосклероза, болест на Евстахиевата туба, лачење во увото.

Во внатрешното уво, каде што има најголем број на причини, може да има оштетување на последните делови на аудитивниот нерв (сенилна глувост, акустична траума, акутна глувост, болест на Мениер).

На патот до центарот на мозокот, може да се најдат многу причини: тумори на аудитивниот нерв, мултиплекс склероза, последица на повреда на главата, васкуларни заболувања, хипертензија.

Видови на зуења

Бучавите се поделени на еднострани и билатерални, а потоа на акутни и хронични. Хроничните понатаму се поделени на „компензирани“ кога пациентот солидно ги толерира и „декомпензираат“ кога се неподносливи и влијаат на спиењето, работата, расположението, волјата за живот.

Третман на тинитус

Третманот се спроведува на неколку начини:

1. Според причината, кога ќе се отстранат причините и така зуењето исчезнува;

2. Лекови за стимулирање на циркулацијата;

3. Во хипербарична комора – во случај на ненадејно губење на слухот и зуење;

4. Тинитус понекогаш претставува психолошки товар, а потоа се третира со антидепресиви;

5. Понекогаш се користат маскирачи за тинитус, кои произведуваат пријатни и побезбедни звуци;

6. Слушни помагала што го засилуваат амбиенталниот шум;