Сега е многу важно да останеме смирени: Како да го избегнеме стресот за време на пандемија на коронавирус?

23 март, 2020
stres

Многумина се исплашени и паничат за ширењето на коронавирусот и затоа секој што е во можност, мора да им помогне на останатите.

Многу е важно да останеме смирени и да не се паничи, за да се избегнат негативните ефекти врз менталното здравје, а експертите истакнаа шест навики кои помагаат да се намали вознемиреноста и нападите на паника.

1. Усогласете ги вашите рутини во домашни услови.

2. Избегнувајте непроверени вести, но во исто време бидете информирани за клучните ставки за избегнување на пандемијата.

3. Чувајте го вашиот имунолошки систем – со спиење и одмор.

4. Јадете здрава храна – избегнувајте „брза храна“, што доведува до лачење на кортизол (хормон на стрес).

5. Намалете го внесувањето алкохол и кофеин.

6. Вежбајте – умерена физичка активност е добра за имунитет и релаксација.

7. Уживајте во омилените активности – оние што ве опуштаат (слушање музика, читање книги, медититација …).

8. Разговарајте со експерти од областа на психологија.

Затоа, стоп паника – шириме позитивни вибрации, поддршка и љубов! Така ќе си помогнеме и на самите себе и на другите!