Силата на замрзнат лимон: Вие не сте ни свесни што се лекува тоа!

13 април, 2020
186369_shutterstock-221924968_ff


Кора од лимон го регулира крвниот притисок, има антидепресивна активност и спречува вознемиреност, стрес и раздразливост.

Покрај тоа, го алкализира организмот и ја регулира pH вредноста на крвта.   Но, лимонот не може да трае долго и ако не го искористиме навреме, тој почнува да гние. Постои трик за забавување на процесот, и ние да го имаме овој цитрус секогаш кога ќе ни треба.  

Со ставање лимон во замрзнувач, подоцна ќе го користите не само овошјето, туку и кората, која секогаш ни дава убав вкус во десертите. Друга добра работа за замрзнување на лимоните е што ќе можете да ги користите многу полесно.


Замрзнатиот лимон е многу помоќен од хемотерапијата во борбата против ракот, според студијата на универзитетот Стенфорд.   Студијата откри дека силните хранливи материи во кора од лимон можат да ги уништат клетките на ракот кај 12 карциноми, вклучително и некои од најсмртоносните – простата, дебелото црево, панкреасот и белите дробови.  

Процесот не е комплициран, но важно е да следите одредени чекори за да го зголемите резултатот.   Изберете лимон кој нема меки делови и темни дамки. Прво измијте го овошјето со вода, и ако имате детергент од овошје, можете да го користите.  

Друга опција е да се меша вода и оцет, што е ефикасен начин за отстранување на пестициди. Подгответе торбички за замрзнување кои имаат патент.   Лимонот може да се замрзне целиот, рендан, сок од лимон, сецкан лимон на парчиња и кора од лимон.