Сите добри страни на витаминот Е, зошто е добар за здравјето
Витаминот Е е минерал и антиоксиданс кој се раствора во вода и може да се најде во овошјето и зеленчукот. Меѓу многуте здравствени придобивки на витамин Е е забавување на стареењето и смртта на клетките. Витаминот со своите антиоксидантни својства ги штити клетките од слободни радикали.
Витаминот Е го успорува губењето на меморијата кај луѓе со Алцхајмерова болест. Мозокот користи многу кислород и затоа има поголем ризик од оштетување од оксидативен стрес, така што витаминот Е со своите антиоксидантни својства игра значајна улога во намалувањето на овој проблем.
Витаминот Е ги зајакнува и разредува крвните садови што ја намалува можноста за затнување. Една од помалку познатите придобивки од витаминот Е е намалувањето на предменструалните симптоми како што се вознемиреност, грчеви и депресија. Витаминот Е помага во заштита од ултравиолетово зрачење, па затоа е корисно за оштетување предизвикано од изложување на сонце. Најдобри извори на витамин Е се бадемите, сончогледовото масло, авокадото, црвените пиперки и пастрмката.