Т-клетки, стар непријател и ново оружје во борбата со Ковид 19

22 септември, 2020
19778270135f68b0f1062d4426199234_v4 big

Серија студии кои откриле Т-клетки кои реагираат на коронавирусот и кај луѓе кои не биле во контакт со вирусот, сега отвораат нови прашања во врска со реалната природа на епидемијата, но и важноста на овие клетки. “Тие имаат способност да бидат токсични за другите клетки. Бидејќи се работи за клетки кои се наоѓаат во нашето тело, тие обично се токсични и убиваат странски или патогени клетки. Овие можат да бидат инфективни агенси, но исто така можат да бидат и нашите клетки кои почнуваат да се менуваат во рак “, вели д-р Милош Бојовиќ за„ 150 минути “.

Во Северна Македонија од Ковид-19 починаа 73 лица, има 1.442 случаи на  зараза, а оздравеа

Секоја Т-клетка е многу специфична. Постојат милијарди верзии на овие површински протеини кои се способни да препознаат разни цели во телото. „Тие имаат способност да лачат одредени молекули наречени цитокини кои делуваат на самиот вирус и успеваат да го спречат неговото функционирање и да ги изолираат клетките заразени со него. Кога научниците тестирале примероци од крв земени многу години пред избувнувањето на пандемијата, откриле Т-клетки специјално прилагодени за откривање на протеини на површината на ковид 19. „Најверојатно, во минатото овие луѓе имале некаква инфекција со одредени подкатегории на коронавирус, од кои има многу“, заклучува д-р Бојовиќ. Бидејќи Т-клетките можат да останат во крвта со години по инфекцијата, тие исто така придонесуваат за долготрајната меморија на имуниот систем и му овозможуваат побрзо и поефикасно да реагира кога е изложен на „стар непријател“.