За добра ноќ изберете книга, а не таблет!

23 април, 2020
книга

Дали „скролате“ на таблетот навечер пред спиење или претпочитате да читате книга или списание?

Ако сакате да имате повеќе здравје и квалитетен сон, задржете се на читање на класиците велат научниците од болницата „Brigham“ и „Women’s Hospital“ болница во Бостон, кои истражувале како влијае спиењето со читање печатени текстови и прелистување на мрежата за сурфање на интернет.

Кога ги користите таблетите пред спиење, вие ќе останете будни подолго во вечерните часови и ќе станете уморни наутро. Меѓутоа, кога би ги читале старите добри класици или некоја нова и возбудлива книга, ќе заспиете порано и би се одмориле многу повеќе и наутро ќе станете свежи и спремни да го „зграчите“ денот, отколку кога би го користеле таблетот навечер.