Зошто на некои луѓе им е потребно повеќе време да закрепнат од корона вирусот: Експертите предупредуваат за симптомите на „долгиот Ковид“

12 октомври, 2020
o_14898432_1024

Што е „Долг ковид“?

Не постои експертска медицинска дефиниција за болеста што би потврдила точно колку трае Ковид и кој е списокот на симптоми, бидејќи сериозноста, времетраењето, но и самите заболувања варираат од личност до личност. Различни луѓе со иста состојба можат да имаат две сосема различни искуства. Сепак, најчестиот симптом е страшниот замор. Другите вклучуваат: отежнато дишење , кашлица што не поминува, болка во мускулите, проблеми со слухот и видот, главоболка, губење на чувството за мирис и вкус, како и оштетување на срцето, белите дробови, бубрезите и стомакот. Ефектите врз менталното здравје на пациентите исто така не се занемарливи, предупредуваат експертите, и тие вклучуваат вознемиреност, а во некои случаи и депресија.


„Долгиот Ковид“ апсолутно може да го уништи квалитетот на животот на луѓето. „Мојот замор е како ништо што некогаш сум го доживеал …“, „Немам живот, само постоење“, признаваат оние кои страдаат од оваа форма на продолжена „корона“. И тоа не влијае само на оние на кои им требаат месеци да се опорават од тоа што се на одделенија за интензивна нега, може да се случи и кај оние чии симптоми биле релативно благи.

„Денес веќе не се сомневаме во постоењето на долгиот Ковид-19“, потврди за Би-Би-Си професорот Дејвид Стрејн од Универзитетот во Ексетер. Студија спроведена на 143 пациенти примени во најголемата болница во Рим покажа дека 87% од нив имале симптоми два месеци откако се разболеле. Сепак, тоа беше спроведено на тесен круг на луѓе и на сите им требаше болничко лекување во одреден момент.


Дали пациентите со долг ковид можат целосно да закрепнат?

„Секако се надевам дека симптомите кај болните ќе траат помалку од една година“, вели експертот. Но, постојат навестувања за долгорочно влијание врз здравјето на луѓето, додава тој. Идните инфекции можат да бидат поопасни за овие пациенти. Светската здравствена организација предупреди на можноста помладите да развијат срцеви проблеми поради почести инфекции.