Жени, ова е важно за вас: 6 промени што укажуваат на рана бременост

18 јуни, 2020
гфг

Се вели дека понекогаш, жените едноставно знаат дека се бремени.

Сепак, без оглед на чувството, се разбира, единствената релевантна потврда е тестот, односно одењето на лекар.

Без оглед на тоа, постојат знаци кои се појавуваат во првите недели од бременоста.

Ако ги чувствувате, јасно ви е дека нема причина да чекате и дека треба да одите веднаш и да проверите дали сте во блажена состојба.

Издвојуваме 6 рани знаци на бременост пред отсуство на менструација или направен тест:

  1. Желбата за храна

Промените во хормоните можат да предизвикаат желби за храна или аверзија кон одредена храна. Овие промени може да траат подоцна во бременоста.

  1. Промени во градите

Ако забележите дека градите ви пораснале, смениле боја или се многу чувствителни на допир, ова може да биде знак на бременост.

  1. Почесто уринирате

Во раните фази на бременоста, сигурно нема да имате бебешки удирања во стомакот, но тоа не значи дека нема да имате и почести паузи за уринирање. Вашите бубрези работат побрзо за да го исчистат телото од токсините. Пијте многу течности, и покрај честите паузи во тоалетот. Потсетување: Доколку чувствувате пецкање при уринирање, важно е да се консултирате со лекар, заради опасност од инфекција на уринарниот тракт.

  1. Замор

Ако работите или имате многу дневни одговорности, тогаш често се уморувате. Сепак, ние не мислиме на тој вид на замор, туку таа огромна потреба за спиење додека работите, јадете, седите со пријателите. Прогестеронот може да ве направи многу поспани.

  1. Гадење

Иако тие вистински гадења се појавуваат околу шестата недела од бременоста, понекогаш може да се појават дури и по три недели. Бидејќи уморот и гадењето се поврзани, искористете ја можноста да спиете повеќе, да легнете и да се одморите. Ако пиете витамини, постои можност дека ќе станете малку поемоционални, па затоа е најдобро да ги земате во вечерните часови со храна. Витамините надополнети со витамин Б6 може да го намалат гадењето.

  1. Зголемена температура

Ако ја измерите температурата за да го одредите циклусот и забележите нејзин пораст во моментите кога не очекувате менструација, многу е можно дека сте бремени.