Единственото слатководно езеро на островот Крит го чува нимфа: Легендите за истото се прераскажуваат со векови, а еве зошто треба да го посетите

16 февруари, 2021
foto-printscreen-youtube-f-o-i-b-o-s-dji-830x0

Најголемиот грчки остров е познат не само по палатата во Кносос и бројните, интересни одморалишта, туку и по езерото, кое е единствената слатка вода на Крит и каде се чувствува силно електромагнетно зрачење.

Планинското село Курнас припаѓа на територијата на градот Ханија на Крит и во него се наоѓа единственото слатководно езеро со исто име на овој грчки остров. Од Ханија е оддалечено околу 50 километри.

Во античко време се викала Коресија и се наоѓала во близина на античкиот критски град Корион, кој бил познат по храмот посветен на божицата Атина.

Самото езеро Курнас е долго околу 1.090 метри и има максимална ширина од 880 метри. Се наоѓа на 20 метри надморска височина, и достигнува максимална длабочина од 22,5 метри, иако во најголем дел е релативно плитко.

Легенди за потеклото на езерото

Сосема очекувано, постојат легенди за потеклото на ова уникатно езеро. Има две од нив. А заедно со легендите, се споменува и приказната за силните електромагнетни полиња во близина на езерото, што има двоен ефект. Некои посетители чувствуваат позитивна енергија додека престојуваат тука, а има и такви кои го чувствуваат тоа зрачење како одреден вид непријатност.

Според една легенда, езерото Курнас е создадено по непријатна ситуација, во која се нашло девојче од блиското село. Имено, таа дошла на езерото со нејзиниот татко, и кога тој ја видел нејзината убавина, на нејзиниот татко му паднале на ум нечесни мисли. Девојчето се исплашило, почнало да плаче и рече: „Нека ми се претвори душата во езеро!“. Според легендата, боговите се сожалиле и ѝ ја исполниле желбата. Оттогаш, таа живее на дното на езерото и се верува дека некогаш била виден како морска нимфа.

Друга легенда се однесува на локалното население, кое во еден момент беше атеистичко. Затоа, боговите решија да ги казнат. Дождот паѓаше долго време, што на крајот доведе до создавање на езерото, додека многу селани загинаа во поплавите. Единствената преживеана е ќерка на еден локален свештеник, која е претворена во нимфа. Освен што, според легендата, понекогаш може да се види како ја чешла косата на езерото, таа се грижи и за сите животни кои живеат тука, а особено за патките.

Зошто да го посетите езерото Курнас на Крит?

Треба да се знае дека споменатото село е познато по грнчарија, па сувенирите што се продаваат во близина на езерото се дефинитивно уникатни.

Немојте да се изненадите ако патки шетаат покрај вас додека сте на плажа. Нахранете ги и уживајте во убавините на езерото Курнас.

И ако сакате природен пилинг, ќе го добиете и тоа. Кога ќе влезете во водата, ќе почувствувате потполно безболни „гризнувања“ од риби, што ќе ја отстранат мртвата кожа од вашето тело.

Во текот на летните месеци може да се изнајмат лежалки и чадори за сонце, како и педалинки. Постои и патека околу езерото, па можете да уживате во прошетка.

Особено е интересно што сите таверни и кафулиња се отворени претежно во текот на целата година. Понекогаш може да се случи само да не работат одреден број денови во текот на декември и јануари.