Можеби и најубавото турско одморалиште на егејскиот брег: Полуостровот Чешме нуди незаборавен одмор

13 јули, 2021
foto-screenshot-youtube-bewegte.bilder-3-830x0

Едно од најпознатите достојни одморалишта лоцирано на егејскиот брег е градот Чешме, Турција. Оваа област е малку позната за странските туристи, но одамна е избрана од жителите на земјата, така што инфраструктурата во градот е на соодветно ниво. Чешме се разликува од вообичаените медитерански одморалишта не само по својата природа, туку и по својот изглед. Која е оваа област, како и кога вреди да се одмориме таму – детално ги опфаќаме сите овие прашања во нашата статија.

Чешме е мал туристички град лоциран на истоимениот полуостров во западна Турција, покрај брегот на Егејското Море. Се наоѓа на 89 км западно од големиот град Измир. Веднаш до него се наоѓа грчкиот остров Хиос. Површината на населбата е само 217 квадратни метри. км. Заклучно со 2017 година, тука живеат повеќе од 41 илјади луѓе.

Некогаш, грчкиот град Крини цветаше на територијата на одморалиштето Чешме во Турција. Тука, во 1770 година, се случи познатата поморска битка меѓу руската и турската флотила, при што Русија успеа да ја уништи турската флота во регионот.

Денес есме се здоби со статус на популарно западно одморалиште поради својата единствена природа и високото ниво на туристичка инфраструктура. Градот значително се разликува од другите турски летувалишта по својот изглед, особено грчките мотиви во архитектурата. Говорејќи за есме, може да се забележи неговата чистота и негувана, градот е закопан во цвеќиња и зеленило, има многу патеки за пешачење и уредни тротоари. Неговите куќи, играјќи со шарени бои, создаваат посебна атмосфера и едноставно се расположуваат.

Вреди да се одбележи дека Чешме во Турција има голем број на удобни плажи. Постојат и интересни знаменитости, историски и природни. И идеалните климатски услови го претвораат овој минијатурен агол во вистински рај за одмор.

Знаменитости

Секогаш е убаво кога покрај плажата, можете да одите и во одморалиштето за да истражите локални атракции. И во Чешме, чија фотографија може да го маѓепса дури и најбрзиот турист, има неколку иконски места. Меѓу нив вреди да се обрне внимание на следново.

Тврдината Чешме

Ова е можеби една од најнезаборавните знаменитости на областа, која е совршено видлива од Егејското Море. Зградата е позната и како тврдина oенова. Зградата е изградена на почетокот на 16 век по наредба на османлискиот султан Бајазит. Таа беше уништена и обновена повеќе од еднаш, а до денес тврдината достигна прилично добра состојба, што беше олеснето со нејзиното неодамнешно обновување. Забележително е дека зградата првично била изградена веднаш на брегот на Егејското Море, но со векови морските води се оддалечувале од нивните поранешни граници, а денес тука има пешачка патека.

Тврдината нуди прекрасен поглед на Егејско Море, грчки острови, планини и рамнини. Постои историски музеј на територијата на атракција.

  • Тврдината е отворена секој ден од 8:00 до 17:00 часот (од октомври до април) и од 8:00 до 19:00 часот (од април до октомври).
  • Влезницата за влез е 2 американски долари.
  • Aе бидат потребни најмалку 2-3 часа за целосен преглед на глетката заедно со музејот.
  • Адреса: Мусала Махалеси 35930, Чешме / Измир, Турција.

Музеј во тврдината (музеј Чешме)

Во внатрешноста на тврдината енова има мал, но интересен музеј, сместен во две сали. Главниот дел од експонатите е посветен на руско-турската војна од 1768-1774 година, особено битката кај Чешме, како резултат на која флотата на Руската империја ја победи турската ескадрила. На изложбите се наоѓаат предмети пронајдени на морското дно, раскажуваат за царицата Катерина Втора, руски и турски адмирали. Галеријата исто така прикажува уникатни газми од грчката ера: големи амфори, грчки монети и антички скулптури.

  • Музејот Чешме е отворен секој ден од 8:00 до 17:00 часот (од октомври до април) и од 8:00 до 19:00 часот (од април до октомври).
  • Цената на влезниот билет е 2 американски долари.
  • За детално запознавање со експонатите на музејот, ќе треба најмалку еден час.
  • Повеќето од предметите се придружени со информативни таблички на руски јазик.

Насип

Недалеку од тврдината долж Егејското Море во Чешме, има уреден насип засаден со палми, каде што туристите се шетаат лежерно, размислувајќи за убавината на областа. Оттука, има живописен поглед кон ридовите и планините, пристаништето на јахтата и азурната морска површина. Насипот е нареден со широка, но уредна пешачка патека, каде што се поставени клупи и фенери, има неколку споменици. Бројни кафулиња и ресторани се гушкаат покрај патот, кои се исполнуваат со посетители од целиот свет на зајдисонце.