Бомболони: Совршени италијански крофни со фил што се топи во уста! (РЕЦЕПТ)
Италијански бомболони, или „бомби“ полни со миризлив кондиторски фил, мармалад, чоколадо или ф’стаци обично се јадат за појадок, со капучино …
Состојки за бомболони:
280 гр остро брашно
280 гр мазно брашно
3 големи јајца
90 гр путер
100 гр шеќер + за посипување
120 мл топла вода
1 лажичка екстракт од ванила
7 гр квасец
1 прстофат сол
масло за пржење
Слаткарски крем, џем или чоколадо за полнење
Подготовка:
1. Ставете брашно, шеќер и квасец во сад и промешајте. Наредете коцки путер врз брашното и додадете јајца и млако млеко, ванила и сол.
2. Прицврстете ја куката за тесто, а потоа мешајте со мала брзина 10 минути. По 10 минути, тестото треба да стане мазно, еластично и малку лепливо. Ставете го тестото на чиста работна површина, премесете го два до три пати и обликувајте го во топка.
3. Ставете го тестото во подмачкана тава и покријте го со проѕирна фолија. Оставете 2-3 часа или додека не се зголеми тројно. Кога тестото ќе се крене, префрлете го на чиста работна површина исфрлајќи го воздухот од него, а потоа премесете го во топче неколку пати. Израмнете го тестото со рацете, а потоа развлечете го во правоаголник со дебелина од 1,5 см.
4. Со секач за колачиња или чаша исечете кружни крофни со големина од околу 9 см. Остатокот од тестото можете да го исечете во форми за пржење или повторно да ги разамесите и повторно да го расукате за да формирате повеќе крофни.
Ставете го обликуваното тесто на плех обложен со хартија за печење и лабаво покријте го со проѕирна фолија. Оставете да стаса еден час до час и половина или додека не се зголеми тројно.
5. Загрејте го маслото во длабока тава или тенџере до 170 степени. Исечете ја хартијата за печење на квадрати, така што секоја крофна е на своја хартија.
6. Внимателно потопете ги крофните во маслото и веднаш извадете ја хартијата. Пржете ги во неколку тури, без преполнување на тенџерето по 2 минути од секоја страна.
7. Извадете ги крофните и исцедете ги на кујнска хартија околу 2 минути, па извалкајте ги во шеќер. Оставете крофните да се оладат пред да ги наполните.
8. Исечете ги крофните со мал нож и наполнете ги со слаткарски крем или посакуваниот фил со вреќа или шприц. Послужете веднаш или чувајте го во пластични контејнери 1-2 дена.