Домашен џем од мандарини: Љубов на првото залче! (РЕЦЕПТ)

1 март, 2021
непце

Потребни состојки:

мандарини – 1, 5 кг, мали
шеќер – 1 кг
вода – 500 мл
каранфилче – 7 цвеќиња
лимонтус – 1 лажиче

Подготовка:

Изберете мали мандарини. Бидејќи тие се наведени како трета класа, нивната кора не се третира со восок. Измијте ги мандарините. Ставете цели мандарини во шерпа со дебело дно и прелијте ги со ладна вода. Ставете ги на умерен оган. Оставете да зоврие.

Истурете ја водата и веднаш истурете нова ладна вода. Повторно се ставаат на оган да зовријат, по 2-3 минути, водата се истура повторно и истата постапка се повторува по трет пат.

Кога водата врие за последен пат, ги ставаме мандарините под млаз ладна вода. Ако мандарина е распукана, извадете ја. Извадете ги од водата и користете остар нож за да го отстраните местото каде што беше рачката. Овој мал отвор е направен така што сирупот може да влезе во внатрешноста за време на готвењето.

Во шерпа, истурете вода според рецептот, шеќер, цимет и ставете ја на умерен оган. Растопете го шеќерот додека мешате. Ставете ги мандарините во сирупот да се готват на тивок оган околу еден час, час и половина. Кога ќе помине тоа време, тргнете ги од оган и оставете ги во сируп 12-24 часа, првично кога се топли без, а подоцна со капак или памучна крпа.

Следниот ден, варете на тивок оган додека не се згусне сирупот, околу 40-45 минути. Во последната минута или две, додадете лимонтус. Истурете ја во суви и врели тегли со широк отвор.

escort - Korsan taksi