Еден залак од оваа чоколадна торта ќе биде доволен засекогаш да се заљубите во неа!
5 март, 2021
Состојки
За бисквит:
7 јајца
10 лажици шеќер
3 лажици ладна вода
3 лажици масло
11 лажици мелени ореви или лешници
3 чаши брашно
1 прашок за пециво
За сируп:
200 мл вода
9 лажици шеќер
За кремот:
6 јајца
5 лажици шеќер
200 гр чоколадо
250 гр путер
100 гр шеќер во прав
4 лажици ореви
Подготовка
- Одделете ги белките од жолчките и матете ги со миксер, додавајќи постепено шеќер.
- Потоа додадете ги жолчките, мешајќи цело време, проследено со вода и масло.
- Во сад измешајте мелени ореви или лешници, брашно и прашок за пециво и постепено додавајте во мешавината на јајца.
- Поставете го дното на калапот со дијаметар од 26 см со хартија за печење и истурете ја смесата за бисквити во неа. Печете на 180 степени 35 минути.
- Во тенџере варете шеќер и вода 5 минути. Оставете сирупот да се излади.
- Кога бисквитот е готов, извадете го од калапот и извадете ја хартијата за печење.
- Сега фрлете се на подготовка на кремот. Мешајте ги јајцата и шеќерот и варете во тенџере за парење. Додадете го чоколадото за готвење и мешајте додека не се стопи. Оставете го настрана да се олади.
- Одделно изматете ги путерот и шеќерот во прав. Постепено додајте го чоколадниот крем во путерот со лажица и мешајте додека сè не се соедини. Измешајте ги мелените ореви во кремот.
- Кога бисквитот ќе се олади, исечете го на три дела и натопете го секој дел со сируп, па премачкајте го со крем. Повторете го процесот со секое парче бисквит.
- Премачкајте ја целата торта со остатокот од кремот и посипете ја со мелени ореви и оставете ја да се излади добро.