Крокети од остатокот пире од компири, сирење и сланина

17 март, 2021
kroketi

Пржените топчиња пире од компир се забавно предјадење и вкусен прилог. Проверете сами!


Компирот е една од оние намирници кои без разлика колку често и да ги јадеме, никогаш нема да ни здодеат. Варено, печено, пржено, како главно јадење или како прилог, навистина нема крај кога станува збор за рецептите.

Овој, кој ве чека подолу, исто така има корист од ова. Може да го подготвите од „почеток“ или да користите пире од компири од претходниот ручек во него. Ваш избор, само проверете дали има доволно бидејќи овие топчиња ќе исчезнат во моментот кога ќе ги ставите на масата!

Состојки:

  • 3 парчиња сланина, исецкани и пропржени
  • 2 јајца
  • 500 гр пире од компири
  • 50 гр рендано сирење по желба
  • 2 лажици сецкан власец
  • 1/2 лажиче лук во прав
  • 120 гр трошки од леб
  • масло за пржење
  • сол, бибер

Подготовка:

Во голема чинија измешајте го пирето од компир со пропржената сланина, чедарот, пиперчињата и лукот во прав. Зачинете со сол и црн пипер. Мешајте додека не се соединат сите состојки.
Ставете јајца и трошки од леб во посебни плитки чинии. Направете мали топчиња од мешавината од пире од компири. Натопете го топчето прво во јајцето, а потоа во трошките. Повторувајте сè додека не ја потрошите целата мешавина од пире од компири.
Загрејте го маслото во тава за пржење. Пржете ги топчињата од компири во серии додека не станат златни од сите страни, 2- 3 минути. Исцедете ги на чинија обложена со хартиена крпа и веднаш зачинете ги со повеќе сол.


Послужете ги топли, со сосови по ваш избор.

escort - Korsan taksi