ЛАЗАЊИ СО СИРЕЊЕ И СПАНАЌ: Толку е здраво и вкусно, ќе заборавите на сите други јадења!

5 јуни, 2021
Opera Snapshot_2021-06-05_031507_www.alo.rs

Состојки:

Готови кори за лазања
малку маслиново масло
100 грама рендан пармезан или сирење

За фил:

200 грама бело сирење (фета или моцарела)
2-3 лажици маслиново масло
400 грама кора од домати
400 грама млад “бебе” спанаќ

За бешамел сос:

100 грама путер
100 грама брашно
1 литар ладно млеко
5 лажици рендан пармезан
4 јајца
со и бибер

Подготовка:

Излупениот домат пржете го на маслиново масло додека не испари течноста.

Исчистете го спанаќот, измијте го и сварете го кратко во солена вода. Изладете го, па ситно исечкајте го.

За сосот бешамел, промешајте го брашното во малку млеко (како кога готвите пудинг) и истурете го во загреано не ферментирано млеко, па варете го околу 5 минути, мешајќи. Додадете путер, сол и малку бибер. Кога сосот бешамел ќе се олади малку, промешајте ги изматените јајца, пармезанот и спанаќот и меленото бело сирење.

На дното на подмачканата огноотпорна чинија наредете кора по кора. Истурете ги со малку излупен домат и потоа сос од бешамел со спанаќ и сирење. Повторете го процесот и завршете со кора над која треба да ставите само излупен домат и пармезан или сирење.

Ставете го во загреана рерна, и печете на 180 степени околу 40 минути.

escort - Korsan taksi