МИЛ ФОЈ: Највкусниот француски колач на кој не можат да му оддолеат и најсилните карактери!

10 мај, 2021
249209_shutterstock-141687850_ls

Кадифениот крем, мирисот на ванила и крцкавата кора со благ слој карамела не оставаат никого рамнодушен.

Состојки:

500 гр квалитетно лиснато тесто
700 мл свежо, полномасно млеко
300 мл слатка павлака
160 гр шеќер
80 гр пченкарно брашно
2 јајца
6 жолчки
ванила
шеќер во прав за посипување

Подготовка:

Измешајте шеќер со пченкарно брашно, а потоа додадете јајца и жолчки. Непосредно пред да зоврие млекото, истурете 1/3 од смесата со јајца и промешајте. Истурете ја целата смеса во тенџерето со остатокот од млекото, кое го вративме на оган. Продолжете да мешате додека кремот не се стврдне и не започне да врие, а потоа тргнете го од оган и префрлете го во чиста чинија. Потоа покријте го кремот со фолија што ја допира површината, за да не се формира кора, и оставете да се излади во фрижидер 2-3 часа.

Потоа раширете го лиснатото тесто на плехот за печење и прободете ја целата површина со вилушка неколку пати. Посипете со шеќер за да создадете слој карамел. Печете во загреана рерна на 160ºС најмалку 1 час. За половина час, свртете го листот лиснато тесто, притиснете го со крпа за да го испуштите целиот воздух и повторно печете уште половина час. Овој процес го прави лиснато тесто крцкаво.

Лиснатото тесто исечете го на 3 еднакви делови. На првиот дел намачкајте половина крем од ванила и покријте го со друго парче лиснато тесто. Продолжете со кремот и покријте го со последното парче лиснато тесто. Посипете со шеќер во прав, украсете со бобинки и сервирајте.

Пријатно!

escort - Korsan taksi