ЊОКИ ВО БЕЛ СОС! Божествен ручек или вечера, готов за САМО 15 минути! (РЕЦЕПТ)
Ви носиме рецепт за вкусно јадење што ќе ве засити, а се подготвува брзо. Станува збор за њоки во сос од бело вино и пармезан …
Состојки:
лажица путер
2-3 мелени чешниња лук
120 мл супа од зеленчук или суво бело вино
половина лажичка сенф
500 грама готови њоки
250 мл павлака за готвење
100г изрендан пармезан
Сол
Бибер
Лажица свеж магдонос
Лажичка италијански зачин микс, по желба
Малку сецкани ореви
Подготовка:
Ставете го путерот во тава и оставете го да се стопи на среден оган. Додадете лук и динстајте 30 секунди. Измешајте супа или вино, сенф и италијанскиот зачин (по желба) и добро измешајте. Додадете ги њоките и павлаката во тавата за готвење, намалете го огнот малку, покријте ја тавата и варете 5 минути. Извадете го капакот и додадете пармезан. Оставете сè да се готви заедно, непокриено, уште неколку минути додека сосот не се згусне и не се сварат њоките. Додадете сол и бибер по желба и украсете со магдонос, пармезан и сецкани ореви.