Панцероти полнети со фил од сирење: Рецепт за воздушни печива, повкусни од оние од пекарницата
Ако не знаете што да подготвите за појадок или вечера, и ви се допаѓа тесто, оставете го вашиот избор да биде панцерота полнета со фил од сирење. Послужете ги со ладен јогурт или кисело млеко и уживајте во вкусно јадење, подобро од оној од пекарницата.
Состојки
- За тесто
- 1 кг брашно
- 2 лажици шеќер
- 1 лажица сол
- 250 мл јогурт
- 250 мл млака вода
- 2 шољи масло
- 1 жолчка
- 20 гр сув квасец
- За фил
- 100 гр шунка или салама
- 100 гр кашкавал или сирење
- 3 лажици ајвар или кечап
- неколку свежи печурки шампињони
- За премачкување
- 1 јајце
Скршете го квасецот во малку топло млеко, додадете лажичка шеќер и малку брашно. Кога квасецот ќе нарасне, додадете едно цело јајце и една жолчка од јајце, стопен путер, и остатокот од брашното и млекото, и месете додека не се изедначи тестото.
Покријте го садот со крпа и оставете го да стаса.
Скршете го сирењето, па додадете ги изматените белки и измешајте сè добро.
Извадете го тестото од садот, ставете го на масата, превртете го со сукало и извадете ја панцееротата со чаша. Ставете лажица белки во средината на секоја, преклопете и притиснете ги рабовите. Ако имате калап за панцероти, постапката ќе биде побрза.