Пирошки како од пекара! Не можете да погрешите со овој рецепт- НАЈВАЖНО Е ДА ГИ ПОКРИЕТЕ СО КРПА и да ги оставите да стојат на топло место!

17 јули, 2021
348038_untitled2_f

Вкусни и меки пирошки, идеални за појадок или вечера

СОСТОЈКИ:

  • 200 гр пченкарно брашно
  • 400 гр пченично брашно
  • 1 дл млака вода
  • 1,5 дл јогурт
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 1 ќесичка прашок за пециво
  • 15 гр свеж квасец
  • 150 гр сирење
  • 2 јајца
  • масло за пржење по потреба

ПОДГОТОВКА:

Измешајте ги двата вида брашно, а потоа додадете прашок за пециво. Растворете го квасецот со шеќер во малку млака вода. Оставете да стаса, а потоа додадете јогурт, јајца и сирење. Измешајте сè заедно, па додадете ја смесата со брашно и измесете сè добро за да добиете мазно тесто.

Покријте го со крпа и оставете го да се удвои. Потоа истегнете го во правоаголна кора и пресечете ја на правоаголници со димензии 8 × 2 см.

Загрејте го маслото добро, а потоа спуштете ја секоја пирошка и добро пропржете од сите страни.

Ставете ги на кујнска хартија да се исцеди вишок маснотии, а потоа сервирајте.

escort - Korsan taksi