Рецепт за фини домашни ролни со цимет – брзо, лесно и вкусно!

25 февруари, 2021
dreamstime-m-85502738

Топлите ролни од цимет одат добро со кафе, топол чај или ладно какао. Потребни се само 30 минути, а понекогаш истото тоа време е доволно за да се изедат и сите 12 ролати

Овој многу ароматичен десерт е прилично лесен за подготовка, а на крајот ќе добиете дури 12 ролати.

Подготовка: 10 мин

Готвење: 20 мин

Вкупно: 30 мин

Принос: 16 ролни цимет

Состојки:

2 листови лиснато тесто

1 големо јајце, лесно изматено

Брашно за побрашнување

2 лажички цимет мелен

6 лажици кафеав шеќер

1/4 чаша шеќер во прав

1 и 1/2 лажичка млеко

1/2 лажиче екстракт од ванила

Подготовка:

1. Подгответе 2 листови лиснато тесто во согласност со упатствата на пакувањето – тие треба да бидат податливи, но сепак ладни. Поставете плех со хартија за печење и загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови.

2. Лесно побрашнете ја површина за да избегнете лепење, а потоа расукајте 1 лист лиснато тесто и ставете го на набрашнета површина. Премачкајте го тестото со тенок слој изматено јајце со четка. Посипете мешавина од 1 лажичка цимет и 3 лажици кафеав шеќер рамномерно одозгора.

3. Лесно расукајте го лиснатото тесто што е можно поцврсто. Немој да брзате. Кога ќе се стркала целосно, цврсто затворете ги рабовите на тестото со притискање со прстите. Исечете ги ролните на 8 парчиња со иста големина. Ставете ги ролните „на страна“ на плехот за печење.

4. Повторете го истиот фил, валање и режење на вториот лист тесто. Премачкајте ја секоја индивидуална ролна рамномерно со останатото јајце.

5. Печете додека ролатите не поруменат и не нараснат, околу 20 до 25 минути, осигурувајќи се дека смесата од кафеав шеќер не изгори. Извадете ги и оставете ги да се изладат целосно пред да ставите глазура.

6. Измешајте шеќер во прав, млеко и екстракт од ванила додека смесата не се соедини. Истурете ја смесата врз оладените ролни и оставете да се згусне.

escort - Korsan taksi