Рецепт за смрзнат мус со малини кој е омилен десерт на Италијанците!

27 јуни, 2021
61920394-semifreddo-maline

Семифредо е италијански збор за полу-замрзнат, и обично се поврзува со истоимениот десерт сличен на сладолед. Но, неговата подготовка е многу поедноставна од тоа популарно слатко затоа што не бара мешање за време на процесот на замрзнување.

Семифредо е всушност десерт врз основа на сладолед и шеќер, чија текстура наликува на замрзнат мус. Неговиот вкус е збогатен со разни овошја, ореви и слична храна. Во лето, полуфредо со малини и ф’стаци е особено популарно.

Јајцата исто така влегуваат во оригиналниот рецепт за полуфредо. Но, ние ви донесовме малку поедноставен рецепт со кој не можете да погрешите.

Состојки за полуфредо со малини и ф’стаци:

300 грама малини
240 мл крем за матење
60 мл павлака
50 грама шеќер во прав
40 грама ф’стаци
1 лажица свежо исцеден сок од лимон
1 лажица мед
свежи листови од нане

Подготовка:

  1. Мешајте ја павлаката со миксер додека не добиете мазна смеса. Ќе ви треба околу една минута за да го направите ова.
  2. Во павлаката додадете шеќер во прав и мешајте додека не се соединат состојките.
  3. Додадете крем за шлаг во смесата и измешајте сè заедно уште три до четири минути.
  4. Рачно измешајте половина од количината исечени ф’стаци и половина малини во добиената мешавина. Измешајте сè заедно.
  5. Истурете ја смесата во длабок плех за печење (на пр. за леб од банана) претходно обложен со проѕирна фолија.
  6. Поставете го полуфредото подготвено на овој начин во замрзнувач минимум четири часа, односно додека не се замрзне целосно.
  7. Кога сакате да го послужите десертот, извадете го полуфредото од замрзнувач и оставете го да отстои некое време на собна температура. Во меѓувреме, измешајте ги медот и лимонот и додадете ги преостанатите малини во смесата.
  8. Исечете го полуфредо на парчиња и над нив ставете слатки малини, ф’стаци и неколку ливчиња нане. Уживајте!
escort - Korsan taksi