Едноставна и брза торта од палента и портокал! (РЕЦЕПТ)
Искористете ја сезоната на цитруси и неколку достапни домашни портокали за оваа необична, но вкусна торта. Сочно е, подготовката не може да биде поедноставна и може да ја направите кога гостите ќе дојдат во последен момент. Не ви треба многу време или специјални уреди за да го подготвите, и тоа е направено за еден час.
СОСТОЈКИ:
- 225 гр палента
- 40 гр бело брашно
- нотка сол
- 170 гр шеќер
- 80 мл маслиново масло
- 125гр зеленчук јогурт
- 185 мл растително млеко
- 1 лажица вкус на ванила
- Рендана кора од еден портокал
- Опција: лажичка цимет, 1/2 лажичка кардамон
- 1/2 лажичка
- 1/2 лажичка прашок за пециво
- лажичка сода бикарбона
- Опција: Еден портокал исечен на тенки прстени
ГЛАЗУРА:
- 160гр шеќер во прав
- 4-5 лажици црвен сок од портокал
ПОСТАПКА: Прво, измешајте ги добро сите состојки ОСВЕН прашокот за пециво и сода бикарбоната во една чинија и оставете ги да стојат 30 минути. Во меѓувреме, загрејте ја рерната на 180 степени. По 30 минути измешајте ја сода бикарбоната и прашокот за пециво со смесата. Тавата за торта добро намастете ја и наредете ги портокаловите прстени на дното. Истурете ја смесата со торти врз ролатите. Печете го колачот 30-40 минути.
Бидете сигурни дека тортата е печена: боцнете дрвено стапче или чепкалка за заби во колачот. Ако на стапот не останаа парчиња тесто, тогаш тортата е испечена. Оставете да се излади целосно. Ние ги мешаме состојките за глазура, ова е исто така опционално. Ако сакате поздрава варијанта, тортата ќе биде доволно сочна и без глазура.