Сакате да се орасположите со нешто благо? Пробајте го овој превкусен колач кој ќе ве одушеви!

16 март, 2021
1425921

Имате чувство да јадете нешто слатко и фино, а не знаете кој рецепт да го пробате? Што велите за највкусниот чизкејк што само се топи во уста…

Се чини дека едноставно никогаш немаме доволно вкусни варијанти на чизкејк, а ако сте обожавател на овој вкусен десерт со сирење, еве уште една идеја за рецептот.

Првото и основно правило за успехот на оваа омилена торта е да изберете кремастп полномасно сирење односно кремсир.

Покрај сирењето, важен додаток што ќе го направи поподвижен е шлаг или павлака.

За да спречите пукање на тортата, важно е да не се лади или да се превари пребрзо, и може да се спречат и двете работи: чизкејкот треба да се пече додека не почнат да се одделуваат рабовите од калапот и не грижете се ако средината не ви делува цврсто.

Откако ќе се испече чизкејкот, прво отворете ја вратата од рерната малку и оставете ја во неа еден час, а дури потоа извадете ја. Откако ќе се олади, треба да се чува во фрижидер најмалку четири часа.

Состојки:

900 грама крем сирење
чаша шеќер
лажица густин или 2 лажици сенаменско брашно
1/8 лажиче сол
1/2 чаша павлака
2 лажички сок од лимон (по избор)
лажичка екстракт од ванила
3 јајца
жолчка

За кората:

пакет бисквити (на пр. Петит Беуре, Дигестивни …) од 180 до 200 грама
5 лажици путер и дополнително за подмачкување на калапот

Подготовка:

Состојките треба да бидат на собна температура околу половина час пред подготовката, и загрејте ја рерната на 170 степени Целзиусови. Подмачкајте плех за печење со путер со прстите. Бидејќи според овој рецепт тортата се пече во сад со вода, треба дополнително да го заштитите калапот. Најдобро е да го завиткате добро со алуминиумска фолија однадвор, за да не дојде колачот во контакт со вода.

Стопете пет лажици путер во микробранова печка или во тенџере, а сомелете ги бисквитите во блендер. Измешајте ги бисквитите со путерот и ставете ги на дното на калапот. Добро притиснете, по можност со дното на чаша. Печете ја основата 8 до 10 минути. Измешајте го сирењето, шеќерот, брашното и солта со миксер, па додадете ги павлаката, сокот од лимон и ванилата. Потоа додадете ги јајцата како што е препорачано и промешајте сè со шпатула.

Истурете го кремот врз оладената основа. Истурете неколку чаши вода во садот за печење и ставете го плехот за торта. Печете го на иста температура од 50 до 60 минути.

Откако ќе се излади во отворена рерна еден час, извадете го калапот и одделете ја тортата од него со нож. Оставете да се излади целосно и ставете ја во фрижидер. Пред сервирање, би било добро чизкејкот да се одржува на собна температура половина час.

Совет за крај: Можете дополнително да го збогатите чизкејкот со боровинки, цреши, шумски плодови, чоколадо, кокос … И пријатно јадење!

escort - Korsan taksi