СО ОВОЈ РЕЦЕПТ „ИГРАТЕ НА СИГУРНО“ Чоколадна торта – задоволство кое ви е потребно за убав ден!

6 мај, 2021
Screenshot_3_1000x0

Многу чоколадна торта со два крема и меки кори

Состојки за корите:

9 цели јајца

9 лажици брашно

9 лажици шеќер

3 лажици какао

9 лажици масло

9 лажици вода

1 прашок за пециво (10 g или 12 g што ќе се подели на 3 кори)

Фил I :

250 мл слатка павлака

200 гр црно чоколадо

Фил II :

1л чоколадно млеко

120 гр чоколаден пудинг (3 кесички)

5 лажици шеќер

100 гр црно чоколадо

250 гр маргарин или путер

100 гр шеќер во прав

Подготовка:

Прво го правиме првиот фил.

Загрејте ја слатката павлака да биде топла, но да не зоврие.

Прелијте со искршеното чоколадо и мешајте додека сè не се растопи и соедини, да стане како глазура.

Оставете да се олади на собна температура, па ставете го во фрижидер.

Веднаш направете го вториот фил.

Измешајте го пудингот и шеќерот со 200 мл ладно чоколадно млеко и остатокот од млекото ставете го на средна температура да се загрее и полека да се свари.

Кога ќе зоврие, варете го пудингот и мешајте додека не се згусне, а потоа тргнете го од оган, додадете го чоколадото и мешајте додека не се растопи, па покријте го со фолија и оставете да се излади.

Потоа направете ги корите. Вклучете ја рерната на 200 степени.

Изматете 3 белки со 3 лажици шеќер и постепено додавајте 3 жолчки, 3 лажици вода и 3 лажици масло.

На крај измешајте 3 лажици брашно, 1 лажица какао и третина прашок за пециво.

Ставете хартија за печење во плех обложен со дијаметар од 28 см, а потоа истурете ја целата маса за кората, израмнете и печете 15 минути.

Повторете ја постапката уште 2 пати

Кога ќе се оладат и корите и фитовите, продолжете да ја правите тортата.

Изматете го маргаринот со шеќер во прав додека не запени, малку изматете го изладениот пудинг со миксер, па додадете го маргаринот и шеќерот во пудингот и изматете сè заедно.

Извадете го првиот фил од фрижидерот (треба да стои неколку часа, а може да се направи и ден претходно) и изматете го со миксер. Ако е малку поредок, матете го подолго со миксер и ќе стане кремаст.

Филувајте ја тортата – кора, фил II, фил I, кора, фил II, фил I, кора и остатокот од фил II, премачкување на горниот дел и околу целата торта.

Декорација по ваш избор.

escort - Korsan taksi