ТОРТА ШТО СЕКОЈ МОЖЕ ДА ЈА НАПРАВИ: Прекрасен десерт од КОКОС и БЕЛО ЧОКОЛАДО кој се топи во уста

4 јуни, 2021
torta od kokos

За да биде сè уште подобро, се прави многу лесно и не бара посебни кулинарски вештини.

Состојки

  • Кора:
  • 6 јајца
  • 120 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 150 гр мелени бадеми
  • 150 гр бело чоколадо
  • 80 гр остро брашно
  • ½ вреќи прашок за пециво
  • 30 мл ладна вода
  • Фил:
  • 500 мл млеко
  • 4 лажици остро брашно
  • 150 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 100 гр брашно од кокос
  • 180 гр путер
  • Декорација:
  • кокосово брашно
  • зашеќерено овошје

Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 ° С. Изматете ги белките со половина шеќер (60 гр.) за да се добие цврст шлаг. Изматете ги жолчките, преостанатиот шеќер и ванилин шеќер додека не се запенат, додадете мелени бадеми, растопено чоколадо и вода.

Додадете брашно и прашок за пециво. На крај, лесно промешајте ги белките. Истурете ја смесата во подготвената тава и печете околу 40 минути. Изладете ја кората и исечете ја на 3 кори. Фил: Измешајте брашно со 1 дл. млеко за да нема грутки. Остатокот од млекото сварете го со шеќер, ванилин шеќер и кокос, мешајќи повремено.

Кога ќе зоврие, промешајте го брашното. Варете додека не се згусне. Оставете го филот да се излади. Пенесто изматете го путерот и измешајте го со изладениот фил.

Наполнете ја кората и премачкајте ја целата торта. Изладената торта посипете ја со кокосово брашно и украсете со зашеќерено овошје.