Ви ја претставуваме историјата на taco – култното мексиканско јадење кое го обожаваме!

3 мај, 2021
Opera Snapshot_2021-05-03_041613_gastro.24sata.hr

Од најлуксузните ресторани до улични тезги, такосите станаа култно јадење што денес можеме да го најдеме во сите делови на светот …

Тако – глобално популарна храна што ја наоѓаме денес во скоро секој агол на светот. Но, дали некогаш сте размислувале за неговата историја; од каде потекнува, како се снашол во САД и како станал омилена храна низ целиот свет? Одговорите на овие и на многу други прашања ги донесуваме подолу …

Што е тако?

Тако е традиционално мексиканско јадење, кое се состои од тортилја, направена од пченкарно или пченично брашно, исполнета (и преклопена или завиткана) со разни состојки: мелено месо, риба, морски плодови, зеленчук. Овој посебен вид тортилја денес се служи со разни придружни јадења како салса, чили пиперки, кромид, гвакамоле и салата.

Потеклото на тако

Верувале или не, никој навистина не знае кој прв го измислил такосот. Сепак, знаеме дека првите такоси се служеле во 18 век. Зборот тако има прилично живописна историја; првично не се користеше за опишување на прехранбени производи. Пол М. Пилчер ја истражувал историјата на такосот и открил дека самиот израз потекнува од рудник за сребро во Мексико. За тако се верува дека прво се однесувал на динамитот користен во рудниците; барутот во динамитот беше цврсто завиткан во хартија, слично како денешните состојки на така завиткани во тортилја. Зборот тако не се користел за да се опише храната се до 19 век.

Очигледно тако е мексиканска храна, но се поставува прашањето како се нашла во САД тогаш? Тешко е да се знае со сигурност, но податоците сугерираат дека такосите биле донесени во САД од страна на мексикански имигранти во 19 век.

tacosi s kozicama recepti | Author: Shutterstock

Современата љубов кон такосите …

Денес, тешко дека би можеле да најдете главен град без барем неколку различни ресторани инспирирани од Мексико (или автентичен мексиканска храна). И, иако е вистина дека тако е американизиран на многу начини (со додавање на еден куп сирење, домати и други неавтентични додатоци), во некои ресторани низ целиот свет сè уште можеме да најдеме автентични, „старомодни“ мексикански тако. Едно е сигурно, такосите станаа омилена храна низ целиот свет, па дури и Нетфликс му посвети цела серија „Тако хроника“ на ова култно јадење!

Како да препознаете автентично мексиканско тако?

За почеток, погледнете ја тортилја. Ако такосот е завиткан во тортилја од пченично брашно, најверојатно уживате во американизиран тако, бидејќи автентичните тако се служат во тортилји од пченка. Понатаму, автентичното тако обично содржи само неколку едноставни состојки: одреден вид месо (пилешко, бифтек или свинско месо), кромид и свеж сок од лимета. Традиционалното мексиканско тако се нарекува улично тако, а традиционалните додатоци вклучуваат кромид, коријандер и салса. Во традиционалните улични тако нема салата, домат или сирење.

Не можете да добиете тако за време на ручекот во Мексико …

Иако во остатокот од светот тако се јаде во кое било време од денот (и ноќта), во Мексико тако има на улица обично наутро или доцна во ноќта, а од пладне до 18 часот е многу тешко да се најде! Ова е затоа што Мексиканците обично го јадат главниот оброк попладне. Но, кога конечно ќе падне самрак, количките со тако се враќаат на улиците, подготвени да ги послужат своите омилени јадења.

Камионот Тако веројатно бил првиот камион со храна

Првиот камион за тако во САД се верува дека го отворил Раул Мартинез, мексикански имигрант кој во 1974 година претвори стар камион за сладолед во подвижен тако ресторан. Тој го паркираше камионот пред еден бар во источен Лос Анџелес и стана многу успешен и само неколку месеци подоцна успеа да отвори ресторан (Кинг Тако). Кинг Тако денес има 22 локации во Калифорнија! Такосите беа популаризирани во Соединетите држави од страна на Тако Бел, а првиот ресторан беше отворен во 1962 година.

Можете да го наполните со што сакате!

Еден од најпопуларните типови на тако е Taco al pastor, кој се состои од печено свинско месо исечено на тенки прстени со додавање ананас, кромид и цилантро. Ова тако беше популаризирано од либански имигранти во Мексико. Други популарни мексикански тако се Такос де барбакоа (говедско месо на скара), Такос де камарон (ракчиња) и Такос де ленгуа (говедски јазик), а повеќе егзотични видови содржат органско месо или пржени скакулци. Такосот кој се служи за појадок содржи јајца.

 | Author: Shutterstock

Рецепти за тако

Можностите за подготовка и пополнување на тако се навистина неограничени, и ако сакате да направите тако дома, подолу можете да најдете одлични идеи за различни верзии на тако.

Такос со ракчиња и зелена салата

Рецептот не е оригинално мексиканско јадење, но е инспириран од мексиканската кујна, а можеби дури би можело да се каже дека нешто потсетува на кујната „Текс-Мекс“ поради салата од зелка со coleslaw и поради сирењето фета. Едно чешне лук првично влегува во coleslaw, но ако не ви се допаѓа интензивниот вкус на лукот, можете да го пресечете на половина.

Тако со грав и фета сирење

Ова јадење е одличен избор и за семејни собири; тоа е практично, вкусно и ефикасно. Погоден е за вегетаријанци, се подготвува многу брзо и е достапен. Ве советуваме да ги служите уште веднаш!

Такос со јајца и сланина

Ќе ви требаат помалку од 10 минути за да го подготвите овој појадок! Заборавете на „Тако вторник“ и подгответе тако секое утро за појадок. Едноставни состојки како на пример авокадо и патлиџан, кои и онака често се наоѓаат на списокот на храна за појадок, во различна варијанта и аранжман, ќе го направат утрото поинтересно и вкусно.

escort - Korsan taksiEskişehir Odunpazarı Escort Işıltı