Вкусен и брз ручек: Ви донесовме рецепт за печени тестенини што ќе го сака целото семејство
Иако се обидувате да му обезбедите на вашето семејство урамнотежена исхрана, сите добро знаеме дека има денови кога едноставно е невозможно да се поминат часови покрај шпоретот.
Во такви ситуации, спасот е брз рецепт што ќе ги задоволи потребите на целото семејство во однос на квантитетот и вкусот.
Нашиот предлог за ручек денес е едноставна, брза и вкусна печена тестенина со пилешко што нема да ви одземе премногу време, а која сигурно ќе ги воодушеви и големите и малите.
Состојки
1 кромид
600 гр пилешки гради
2 пиперки
1 лажица пире од домати
2 чешниња лук
50 мл маслиново масло
500 гр тестенини
300 гр сирење
1 лажичка слатка пиперка
1 лажичка ким
1 лажичка оригано
10 гр магдонос
1 лажичка сол
1 лажичка пиперка
За бешамел:
1 литар млеко
100 гр путер
100 гр брашно
1 лажичка морско оревче во прав
Подготовка
- Гответе ги тестенините во топла и солена вода.
- Пропржете ситно исечен кромид и лук во подмачкана тава. На парчињата додајте исечена пиперка, а по неколку минути додадете парчиња пилешко, ким, оригано, слатка пиперка, бибер, сол и пире од домати. Промешајте, покријте го со маслиново масло, покријте го и оставете го да врие околу 10 минути.
- Додадете ги тестенините во сосот и измешајте сè добро. Пренесете половина од тестенините во огноотпорен сад од 32 x 22 см.
- Се топи путерот во тенџере и се додава брашното и млекото двапати. Мешајте додека не се згусне бешамелот и на крај додадете мускавско оревче во прав.
- Истурете половина од бешамелот врз тестенините со зеленчук и пилешко и изрендајте го сирењето одозгора.
- Додадете ја остатокот од тестенините и истурете ја преостанатата бешамела и повторно изрендајте го сирењето.
- Печете ги тестенините во рерна загреана на 190 ° C 25 минути.