10 знаци дека сте нетолерантни на глутен ! Важно е да се препознаат на време

1 јуни, 2021
глутенотпречи 10 знаци

Повеќе од 55 болести се поврзани со глутен, протеин кој се наоѓа во пченицата, ‘ржта и јачменот. Се проценува дека 99% од луѓето кои имаат нетолеранција на глутен или целијачна болест не се дијагностицирани со оваа состојба. Исто така, се проценува дека скоро 40% од светската популација е нетолерантна на глутен.

Ако имате некој од следниве симптоми, тоа може да значи дека и вие спаѓате во таа група.

  • Дигестивни нарушувања, како што се гасови, надуеност, дијареја, па дури и запек (најизразено е кај деца по консумација на глутен).
  • Кератоза пиларис (позната и како „пилешка кожа“) на рацете
  • Замор или замор после јадење оброк што содржи глутен
  • Дијагноза на автоимуни болести, како што се Хашимов синдром, ревматоиден артритис, лупус, псоријаза, улцеративен колитис, скелодерма или мултиплекс склероза
  • Невролошки симптоми, како што се вртоглавица или чувство надвор од рамнотежа
  • Хормонална нерамнотежа
  • Мигрена главоболки
  • Дијагноза на хроничен замор или фибромијаглија
  • Воспаление, оток или болка во зглобовите (градите, колената, колковите)
  • Проблеми со расположението, како што се вознемиреност, депресија и промени во расположението.
  • Најчести диететски извори на глутен се пченица, ‘рж, јачмен, леб, тестенини, житарици и печива.

Храна без глутен
● месо, риба и морски плодови, јајца, млечни производи, овошје, зеленчук, мешунки, ореви, масти како масла и путер, повеќето пијалоци се исто така без глутен, освен пиво

● житарки без глутен: ориз, пченка, просо, амарант, киноа, хељда.

escort - Korsan taksi