Црвената пиперка го крева имунитетот, а добра е и за диета!

7 септември, 2021
038d1ea01254b4698fe674451cff0b5a8f652ab1

Црвената пиперка е многу корисна за зачувување на видот и во борбата против разни видови инфекции.

Го зголемува имунитетот и го намалува ризикот од рак и го храни нервниот систем. Од голема важност е што има и антидепресивно дејство, го стимулира варењето на храната и има позитивен ефект врз работата на бубрезите и цревата. Инаку, црвените пиперки, како и сите други пиперки, се одлични за диета, особено затоа што се богати со минерали, особено калиум.

Покрај тоа, голем број фитохемикалии во пиперките имаат антиоксидантни својства, така што можат да ги спречат или намалат симптомите на многу болести.