Научно истражување:Повторна инфекција со корона е почеста кај оваа група на луѓе!

18 март, 2021
заба

Една нова студија од Данска покажува дека повеќето луѓе кои имале КОВИД-19 биле заштитени од реинфекција најмалку шест месеци, но постарите лица се повеќе склони кон нови инфекции отколку помладите.

Агенцијата наведува дека истражувањето објавено од престижниот медицински магазин „Лансет“ утврдило дека само 0,65 проценти од луѓето по втор пат биле позитивни на тестот, откако претходно биле заразени за време на првиот и вториот бран на пандемијата во Данска.

Тоа е многу пониско од 3,27 проценти што беа позитивни на вирусот откако користеа многу попрецизни PCR тестови, бидејќи претходно беа негативни на брзиот тест.

Студијата открива дека луѓето постари од 65 години имаат само 47 проценти заштита од повторување на инфекцијата, во споредба со 80 проценти заштита за помладите луѓе.

“Нашата студија го потврди она што многу други го предложија. Повторна инфекција со Ковид-19 е поретка кај помлади, здрави луѓе, но постарите луѓе се изложени на поголем ризик да го добијат повторно”, рече Стен Еделберг од данскиот Институт за серум „Статенс”

Авторите на студијата не открија дека заштитата од повторна инфекција спаѓа во рок од шест месеци по болеста, но посочуваат дека се потребни дополнителни истражувања за да се утврди заштита од повторна инфекција во различни варијанти на вирусот.

Податоците кои беа предмет на анализа беа собрани со помош на данската национална стратегија за тестирање, во рамките на која беа тестирани 69 проценти од населението, односно четири милиони луѓе во текот на минатата година, според агенцијата.