НОВА СТУДИЈА ПРЕДЛАГА КОЛКУ ЧЕКОРИ ТРЕБА ДА ОДИМЕ ДНЕВНО ЗА ПОДОБРО ЗДРАВЈЕ: Еве колку е доволно!

9 септември, 2021
377895_setnja_f

Истражувањата покажаа дека постои помал ризик од прерана смрт на луѓе кои оделе по 7.000 чекори дневно.

Не постои магичен број кога станува збор за тренинг, но тоа не значи дека бројките не се важни. Не е тешко да се запаметат, и бидејќи вежбите се лесно мерливи, тие можат да одиграат важна улога во јавното здравје како показател за тоа колку вежбање ни е потребно.

Кога станува збор за одење, многумина веднаш ќе помислат на бројката од 10.000 чекори, долго идеализирана како дневен потребен број чекори за подобрување на здравјето.

Постојат многу докази за позитивните здравствени ефекти од одењето, и често се спроведуваат истражувања за должината и интензитетот.

Во најновата таква студија, научниците со години следеа две илјади мажи од четири различни американски градови.

Група мажи, со просечна возраст над 45 години, носеа акцелерометри што секојдневно го бележеа бројот и интензитетот на нивните чекори.

Експериментот започна во 2005 година и траеше до 2018 година, кога починаа 72 проценти од членовите на првобитната група.

Резултатите покажаа дека постои помал ризик од прерана смрт кај луѓето кои оделе по 7.000 чекори дневно во споредба со оние кои оделе помалку.

Интензитетот на одење немаше влијание врз смртноста.

Научниците веруваат дека зголемувањето на бројот на чекори кај најмалку активната популација значително ќе придонесе за нивното здравје, но по одреден праг, дополнителните чекори повеќе немаат дополнителен ефект.

„Ние не поврзавме повеќе од 10.000 чекори дневно за понатамошно намалување на ризикот од прерана смрт“, напишаа тие.

Иако резултатите во голема мера го потврдуваат она што веќе го знаевме за придобивките од одењето од претходните студии, новиот праг од 7.000 чекори несомнено е полесно да се постигне од 10.000 и може да ги мотивира оние што не се склони да пешачат да одат.