Ослободете се од зависноста од храна: 8 трикови кои им помагаат на сите

17 мај, 2021
dreamstime_xl_28075734

Реакцијата во мозокот по одреден вид храна е скоро идентична со реакцијата на зависник од кокаин или хероин, тврдат експерти од Францускиот национален центар за научни истражувања.

Во студија објавена во списанието Молекуларна психијатрија, француски научници тврдат дека мозокот всушност не прави разлика помеѓу чоколадна торта и кокаин. Имено, триглицеридите, мастите кои ги внесуваме преку храната, делуваат како тешки лекови на мозокот, што не прави разлика помеѓу овие две супстанции, бидејќи тие директно влијаат на истиот дел од мозокот – делот поврзан со толкувањето на задоволството и наградата.

Зошто стануваме во текот на ноќта да јадеме чоколадо, но никогаш не се будиме поради моркови? Храната е биолошка потреба, но оброците обично ги доживуваме како задоволство и токму ова чувство нè тера да посегнеме по храна што не е најздрава, објаснуваат француските научници.

Оваа патологија е исто така резултат на хемиски процес во мозокот. Шеќерот и маснотиите се извор на енергија за организмот, но на мозокот му треба само глукоза за да функционира. Во делот од мозокот кој е поврзан со задоволство и награда, постои ензим кој ги разградува триглицеридите, а го има во храна богата со заситени масти, како што се одредени видови месо, сирење или чоколадо.

Исто така, храната чиј вкус е засилен со шеќер, масти, сол и слични адитиви предизвикува ослободување на допамин, хемиско соединение кое е многу слично на адреналинот. Истражувањата покажуваат дека штом луѓето почувствуваат „наплив“ на допамин во мозокот, тие почесто посегнуваат по храна што предизвикува токму таква реакција, односно кога и да имаат можност, сакаат да јадат повеќе.

Овој сигнал за „награда“ почувствуван на зголемено ниво на допамин е посилен од чувството на ситост и задоволство како резултат на полн стомак и како резултат, луѓето не можат да престанат да јадат дури и кога не се гладни. За жал, на овој начин може да се развие толеранција на храна, односно, како што расте потребата за храна, така се развива и чувството дека храната може сè помалку да нè задоволува.

24sata

Научниците се убедени дека ова може да биде главната причина за дебелеење, како и за одржување на посакуваната тежина по слабеењето.

Но, претпоставката е дека нивните тела можат да бидат генетски програмирани да трошат повеќе калории, или дека се физички поактивни, а сепак да успеваат да ги потрошат. Истражувачи од универзитетот Јејл развија прашалник за идентификување на луѓето кои се зависни од одредена храна.

Ако им одговорите искрено, ако одговорот на повеќето прашања е позитивен, размислете за препораките како да се ослободите од оваа зависност.

  • Дали покажувате знаци на зависност?
  • Дали често завршувате да јадете повеќе отколку што планиравте кога ќе земете одредена храна?
  • Дали постојано јадете храна, дури и ако повеќе не сте гладни? Дали некогаш јадете додека не се чувствувате болни?
  • Загрижени сте кога немате одредени видови храна во куќата, дали сте во можност да се облечете и да пребарувате среде ноќ?
  • Не можете да ја намалите количината на некои видови храна во вашата исхрана?
  • Дали јадете некои видови храна наместо да се посветувате себе си, да одвоите време за семејство или рекреација?
  • Проблеми со перформансите на училиште или на работа поради проблеми со одредени видови храна и исхрана?
  • Дали се обидувате да избегнете професионални и социјални ситуации во кои одредена храна ќе биде достапна затоа што не сакате другите да ве гледаат како се прејадувате?
  • Дали чувствувате промени во расположението кога ќе намалите одредена количина храна или одлучите да ја исфрлите? Дали сте нервозни?
  • Прејадувањето предизвикува проблеми – дали сте депресивни, вознемирени, згрозени од себе и дали се чувствувате виновни за тоа?
  • Дали јадете повеќе и повеќе за да се смирите и да го зголемите уживањето?
  • Дали сте вознемирени и имате некои физички симптоми на зависност?
24sata

Осум трикови за да го измамиме мозокот

Зошто посакуваме нездрава храна? Бидејќи производителите на храна работат многу внимателно на засилувачи на вкус кои предизвикуваат физиолошки реакции.

Во многу супермаркети можете да најдете закуски со совршен сооднос на шеќер, сол, маснотии и други хемикалии, кои се комбинираат за да нѐ натераат оваа храна да ја сакаме сè повеќе и повеќе, колку повеќе ја јадеме. Таквата храна е најлесно да се отстрани од менито ако се свртиме кон здрава и природна храна. На кратко, колку помалку јадеме слатки и нездрава храна, толку помалку ќе копнееме по тој вид храна. Еве неколку совети кои можат да ви помогнат.

  1. Правило од пет состојки

Ако има повеќе од пет состојки на етикетата за храна, едноставно не купувајте повеќе. Или обидете се да купите такви производи што е можно поретко во иднина. Тоа е лесен начин да се избегне импулсивно купување поради аромата.

  1. Јадете во бои

Студија на универзитетот Корнел од минатата година покажа дека луѓето сакаат чинија со комбинација од три прехранбени производи и три различни бои. Наместо да земете вреќа со бонбони, комбинирајте малку орев, исечено овошје и неколку коцки темно чоколадо.

  1. Скршете ја рутината

Потребни се најмалку два месеци за едно лице да прифати нова навика. Значи, ако секогаш одите на автомат по чипс или чоколадо околу 15 часот, одлучете малку да прошетате во тој момент. Пет минути можеби се доволни за да заборавите на желбата за тоа.

  1. Направете здрави грицки

Еден од наједноставните десерти е овошна салата. Свртете се кон киви, портокали, ананаси, јаболка кои сигурно ќе ве спречат да ве фати кризата на зависност поради недостаток на шеќер.

  1. Здрава храна поблиску до вас

Чувајте здрава храна што сакате да ја јадете повеќе во предниот и во центарот на фрижидерот. Ова ќе ве спречи да посегнете по нешто нездраво, бидејќи боите на здравата храна ќе го привлечат вашето внимание на прв поглед. Можеби ќе ви падне на ум да грицкате парчиња црвен пипер наместо чипс.

24sata
  1. Исфрлете ги „предизвикувачите“

Можеби обожавате чоколадо или сте луди по солените гевреци и не можете да престанете да грицкате кога ќе ви дојдат при рака. Половина битка е да ги идентификуваме, другата половина е да ги спакуваме и – да ги избркаме од дома. Не жалете.

  1. Научете што има на вашата чинија

Еден од најдобрите начини за разградување на преработената храна е да проучите што всушност јадете. Замрзнатите пилешки гради се полни со растително масло. Преработените колбаси се полни со конзерванси. Многу јогурти додаваат витамин Д3, произведен од маснотии од овци, а „природната арома“ на печење во ланци за нездрава храна се добива од млеко и пилешки прав.

  1. Џвакајте повеќе отколку што ви треба

Адам Мелонас, познат готвач вели: „ако почнете да џвакате повеќе, ќе јадете помалку“. Следниот пат кога ќе излезете на вечера или дома и правите празник, џвакајте што е можно побавно и обидете се да бидете свесни за вкусот. Земете залак повторно само кога ќе ги почувствувате сите вкусови на еден залак.

escort - Korsan taksi