ПРИРОДЕН ТРЕТМАН НАМЕСТО ЛЕКОВИ! Моќната комбинација на овие 2 намирници ќе го заштити вашето срце и ќе го намали крвниот притисок!

13 јули, 2021
289832_pritisak_f

Истражувањето на Универзитетот во Иран покажа дека сокот од лимон во комбинација со лук може да помогне во намалување на нивото на холестерол во крвта и висок крвен притисок.

Студија од Универзитетот за медицински науки во Исфахан (Иран) откри дека сокот од лимон во комбинација со лук може да го намали холестеролот и крвниот притисок кај луѓето со хиперлипидемија, состојба која вклучува високо ниво на триглицериди, холестерол и други масти во крвта.

Овој природен лек обезбедува алтернатива на лекови како статини кои исто така го намалуваат нивото на холестерол, но без дополнителна корист од намалување на крвниот притисок.

Високиот крвен притисок и високиот холестерол се двата најважни фактори на ризик за развој на кардиоваскуларни болести. Според американскиот Центар за контрола и превенција на болести, помеѓу 37 и 48 милиони возрасни лица во светот со висок крвен притисок и висок холестерол немаат услови да го држат своето здравје под контрола.

Претходните студии веќе покажаа дека лукот може да го намали нивото на холестерол.

Во студија објавена во Меѓународниот весник за превентивна медицина, истражувачи од Универзитетот во Иран проучувале како сировиот лук во комбинација со сок од лимон може да влијае на крвниот притисок и нивото на холестерол. Како дел од тоа, тие зедоа примерок од 112 лица со хиперлипидемија и ги поделија во четири групи.

Четирите групи мораа да јадат различни количини лук и сок од лимон осум недели. Едната група мораше да јаде 20 грама лук со лажица сок од лимон, другите две јадеа само лук или само сок од лимон, додека четвртата група не јадеше ниту една од овие две намирници. Покрај ова, учесниците исто така мораа да водат евиденција за исхраната и физичката активност во текот на тие осум недели.

Врз основа на примероци од крв земени на почетокот и на крајот на тестот, истражувачите откриле значително намалување на вкупниот холестерол и крвниот притисок во групата која земала лук и сок од лимон во споредба со другите групи. Покрај тоа, оваа група исто така покажа намалување на фибриногенот, протеин во крвната плазма, неопходен за правилно згрутчување на крвта. Абнормални нивоа на фибриноген и други слични фактори на згрутчување може да доведат до згрутчување на крвта или тромбоза.

Лукот како природна алтернатива на статините

Третманот за висок холестерол обично вклучува група лекови наречени статини. Тие го намалуваат липопротеинот со мала густина (познат како лош ЛДЛ холестерол), чија висока концентрација може да се собере како плакета во sидовите на артериите.

Статините го намалуваат нивото на холестерол со блокирање на ензимот наречен HMG-CoA редуктаза, кој е вклучен во синтезата на холестерол. Сепак, истражувањето покажа дека статините можат да предизвикаат несакани ефекти како што се болка во мускулите, оштетување на црниот дроб, жолтица и рабдомиолиза (уништување на мускулните клетки).

Исто така, употребата на статини не се препорачува за луѓе со дијабетес и активни заболувања на црниот дроб, неодамна опоравени пациенти од мозочен удар или бремени жени и доилки.

Во друга студија, истражувачите од Државниот универзитет во Пенсилванија откриле соединение лук наречен С-алил цистеин кој делува како моќен инхибитор на синтезата на холестерол. Следната студија од истиот тим откри дека ова соединение дополнително ја намалува активноста на HMG-CoA редуктазата.

Овие тестови покажуваат дека лукот сам или во комбинација со сок од лимон може да им обезбеди на луѓето безбеден природен метод за намалување на нивото на холестерол и контрола на крвниот притисок.