СИТЕ ЗБОРУВААТ ЗА ПЕГАНСКАТА ИСХРАНА: Регулира дијабетес и крвен притисок, ги симнува килограмите како од шега!

31 март, 2021
27396_dorucak_ls

Пеганската диета – да, комбинација на зборовите палео и веган – ја смислил д-р Марк Хајман во желба да го комбинира најдоброто од двата света. Тој верува дека 75% од оброците треба да бидат храна од растително потекло, а 25% од месо без маснотии од животни одгледувани на етички и одржлив начин. Според него, овој начин на јадење го намалува ризикот од хронични заболувања, воспаленија и ја подобрува општата состојба на организмот.

Како познат автор на наслови поврзани со исхраната, директор на Центарот за функционална медицина на Клиниката Кливленд и медицински уредник на Хафингтон пост, д-р Химан со години советува голем број луѓе за исхрана. Доби идеја да ги комбинира елементите на веганска и палео диета бидејќи истражувањата покажуваат дека и двајцата помагаат при слабеење, лекување на дијабетес и намалување на нивото на холестерол во крвта. Од своето основање во 2014 година, пеганската диета полека, но сигурно привлекува се повеќе внимание.

ОСНОВЕН ПРИНЦИП

За разлика од некои други диети, пеганската не пропишува што да јадете во одредени оброци, но дава упатства за избор на храна засновани на неколку основни принципи.

Храната со низок гликемиски индекс е на врвот на листата препорачана од пеганската диета. Значи, големи количини на зеленчук, овошје, ореви, семиња, кои сите заедно треба да сочинуваат 2/3 од дневниот внес на храна. Покрај нив, се консумира и месо, но само она што се одгледува на органски начин. Едно од најважните правила на пеганската исхрана е органска храна што се базира што е можно повеќе на локалното производство, избегнувајќи хемиски адитиви, адитиви, пестициди и одгледување ГМО.

ДОЗВОЛЕНА ХРАНА

Органско месо

Ова е главниот елемент земен од диетата палео, и практично се дозволени сите видови месо (вклучително и некои необични како што се месо од ној и бизон). Покрај начинот на производство, важен е и фактот дека месото се троши во мали количини во пеганската исхрана. Д-р Хајман ги советува пеганите да го сметаат месото за „гарнир“.

Овошје и зеленчук

Најголемиот извор на калории во пеганската диета во која, за разлика од палео, се дозволени сите видови, наместо само оние што ги јадат пештерските луѓе, но д-р Хајман препорачува предност на овошјето и зеленчукот со низок гликемиски индекс (како што се зелените зеленчуци, бобинките и лубеница).

Ореви и семиња

Двете се богати со диетални влакна, протеини и микроелементи, како и здрави масти.

Јајца

Одличен извор на протеини и витамин Б12 за сите што се на пеганска диета, како и за оние кои консумираат мали количини месо.

Риба

Иако рибата не е најважната храна за пеганите, таа сепак зазема место за кое треба да се спомене. Д-р Хајман препорачува риби кои не содржат високи дози на жива, туку сардини, харинга и лосос од слободен опсег.

НЕДОЗВОЛЕНА ХРАНА

Млечни производи

Заборавете на сите јадења што содржат млечни производи. Д-р Хајман верува дека конзумирањето кравјо млеко придонесува за дебелина, кардиоваскуларни болести, дијабетес и малигни тумори.

Житарки

Во согласност со принципите на палео диетата, пеганската ги елиминира скоро сите житни култури и дозволено е само повремено да се консумира половина чаша киноа или црн ориз.

Мешунки

Не мора целосно да се откажувате од нив, но д-р Хајаман верува дека мешунките поради количината на скроб што ја содржат го нарушуваат нивото на шеќер во крвта. Дозволено е да се консумираат до 1 чаша мешунки на ден, а идеално би требало да биде леќа.

Слатки

Како и сите диети кои промовираат чисто јадење, слатките се сведени на минимум како повремено задоволство.

Предности на исхраната со зеленчук

  • Многу овошје и зеленчук
  • Храна со низок гликемиски индекс
  • Одржливост и пристап кон животната средина

Слабости на исхраната со зеленчук

  • Можен недостаток на хранливи материи
  • Комплицирано за следење во социјални ситуации
  • Поголеми трошоци