Заради оваа навика, мирисот изгубен заради корона вирус НЕ СЕ ВРАЌА! Навики што мора да ги смените!

4 март, 2021
mri

Нашите сетила – мирис, вид, слух, вкус и допир – нè поврзуваат со светот во кој живееме, со самиот живот. Сетилата додаваат богатство и текстура во секојдневниот живот; тие исто така се поврзани со нашите емоции. Поради ова, губење на чувството за мирис по корона вирус е проблем за многумина.

Добрата вест е дека мирисните неврони, со кои можеме да мирисаме, се способни за регенерација. Лошата вест е дека не секој ќе се врати на своето ниво на функционирање што го имале пред ковидот, тврди Лео Њухаус, специјализиран за закрепнување на пациентите.

nos, kapi za nos, sprej za nos, prehlada, grip

Тој тврди дека пациентите со пост-вирусно губење на мирис имаат приближно 60% до 80% шанси да повратат дел од нивната функција на мирис во рок од една година. Бидејќи сетилото за мирис обично се намалува со возраста, заздравувањето може да трае подолго за постарите возрасни лица.

За да го разбудите носот повторно, повеќето специјалисти препорачуваат тренинг со мирис, дневна рутина на миризливи есенцијални масла како што се лимон, еукалиптус, каранфилче и роза. Ако страдате од губење на мирис, не се обесхрабрувајте ако некои од есенциите мирисаат поинаку отколку што очекувавте: изобличувања поврзани со губење на мирис (тропосмија) не се невообичаени.

Kafa

Ако воопшто не мирисате нафта, обидете се да се сетите на мирисот; со други зборови, вклучете го вашиот ум во евоцирање на сетилата за мирис. Кога јадете, ако не можете да го вкусите целиот спектар на јадења, обрнете внимание на основните – слатки, горчливи, кисели, солени – како и структурата на храната и чувството на непце. Ова ќе ви помогне да се фокусирате на она што сè уште можете да го вкусите, а не на она што не можете.

Тој исто така даде неколку основни совети

  • Консултирајте се со специјалист за уши, нос и грло.
  • Вклучете што повеќе зачини во вашето готвење.
  • Продолжете да се надевате на закрепнување.
  • Негувајте чувство на благодарност: преживеавте потенцијално смртоносно заболување.
  • Јадете ладна или храна на собна температура
  • Избегнувајте пржена храна, печено месо, кромид и лук, јајца, кафе и чоколадо, кои се едни од најлошите намирници за паробродите
  • Обидете се со зачинета храна како ориз, јуфки, тост леб, зеленчук на пареа и обичен јогурт
  • Недостаток на витамин Б12 може да доведе до дисфункција на мирисот и до делумно или целосно губење на мирисот. Внесете доволно извори на витамин Б12 во вашата исхрана – јадете храна како риба, јајца, пилешко, млеко, јогурт и сирење. Ако сте веган или вегетаријанец, разговарајте со вашиот лекар за додатоци во исхраната за да го надоместите недостатокот на овој витамин.

Студиите покажаа дека пушењето може дополнително да го оштети и чувството за мирис и вкус. Откажувањето цигари е безбеден начин да го подобрите чувството за мирис.

escort - Korsan taksi