Вистински летен ручек: Мусака од тиквички

5 јули, 20220
Screenshot 2022-07-05 132031

Прсти да излижеш…

Состојки:

2 тиквички

500 гр мелено месо

2 чешниња лук

1 кромид

3 јајца

1 морков

1 лажичка црвен пипер

300 мл млеко

Сол, бибер и суви зачини по вкус

Подготовка:

Излупете ги, исечете ги и посолете ги тиквичките. Кромидот и лукот исечкајте ги и пропржете на малку масло, па кога ќе омекнат додадете ги меленото месо, ренданиот морков и пиперот, а потоа и остатокот од зачините.

Динстајте уште малку.

На дното на тавата распоредете ги тиквичките, одозгора ставете го месото и повторно ставете тиквички.

Печете во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути. Кон крајот на печењето изматете ги јајцата со млекото и прелијте ја мусаката.

Вратете ја во рерна да се пече 10-15 минути.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi