Идеја за ручек: Посни полнети пиперки, повкусни од оние со месо (РЕЦЕПТ)

19 август, 20220
Screenshot_2

Во деновите на пост не морате да се откажете од омиленото јадење – заменете го месото со зеленчук и ќе биде повкусно!

 

 

 

СОСТОЈКИ:

  • 10 пиперки
  • 200 гр ориз
  • 200 гр грашок
  • 200 гр моркови
  • 1 главица лук
  • 1 главица кромид
  • 3 компири
  • 2 дл масло
  • 2 лажици брашно
  • магдонос
  • сол, бибер

 

 

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

 

Грашакот и оризот згответе ги одвоено, а пиперките исчистете ги од семки. Во посебен сад на масло пропржете кромид, лук и моркови (претходно сè сомелете), па додајте зготвен ориз и грашок.

Измешајте и зачинете по вкус, а потоа со подготвената смеса полнете ги пиперките. Секоја затворете ја со парче компир, наредете ги пиперките во во сад и прелијте ги со бел сос.

Сосот се подготвува така што на масло ќе пропржите брашно, ќе додадете вода и ситно сечкан лук и зачини по вкус.

Пиперките запечете ги во рерна околу 45 минути на температура од 200 степени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi